23:31 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αβραμόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα εξόδου καμίας χώρας από τη Σένγκεν – Το κόστος αυτού θα ήταν τεράστιο

Αβραμόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα εξόδου καμίας χώρας από τη Σένγκεν – Το κόστος αυτού θα ήταν τεράστιο

Ότι η μεταναστευτική κρίση διακυβεύει την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος όπως το ξέρουμε, εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σχολιάζοντας τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ή ότι οι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες, τα διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο «The World in 2016 Gala Dinner» του Economist ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν», ενώ προειδοποίησε ότι το κόστος της μη Σένγκεν θα ήταν τεράστιο σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από τη Σένγκεν δεν προβλέπεται καν: «Η εφαρμογή των κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα κράτη – μέλη».

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι έτυχε να φυλάει τα πιο δύσκολα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Γιατί τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι «η έκθεση της αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις οι οποίες βεβαίως πρέπει να βελτιωθούν. Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες».

Ακόμη, αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εντατικοποιεί τους ρυθμούς για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα στις τελικές προθεσμίες. «Κανείς δε θέλει να φτάσουμε το Μάϊο και να συνεχίζονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού που παρατηρείται, καθώς και σε φαινόμενα αμφισβήτησης της ύπαρξης της ίδιας της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι το 2015 περισσότεροι από 1 εκατ. μετανάστες έφτασαν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Τόνισε την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι τα κράτη – μέλη θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

«Κανένα κράτος – μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο του. Πρέπει να σταματήσουμε το blame game», ανέφερε.

Τέλος, αναγνώρισε πως ό,τι συμφωνήθηκε έως τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει εφαρμοστεί ικανοποιητικά, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας