Αβραμόπουλος: Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη μετεγκατάσταση, ούτε σχέδιο Β. Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα επειγόντως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλου που μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τους 1.500.

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις χαμηλές επιδόσεις των κρατών-μελών όσον αφορά το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται, οι επιστροφές στην Τουρκία αυξάνονται, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την Τουρκία για την προστασία Σύρων και μη Σύρων πολιτών, και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλας Ντίκοφ, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

Αναφορικά με την Ιταλία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε: «Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Έχουμε λάβει μέτρα, αλλά δεν είναι αρκετά». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα βλέποντας τις ροές μεταναστών να αυξάνονται και στην Ιταλία.Σχόλια