Αβραμόπουλος: «Η Ιταλία πρέπει να προετοιμαστεί, οι αφίξεις μεταναστών θα αυξηθούν»

Αβραμόπουλος: «Η Ιταλία πρέπει να προετοιμαστεί, οι αφίξεις μεταναστών θα αυξηθούν»

«Η Ιταλία πρέπει να προετοιμαστεί, οι αφίξεις μεταναστών θα αυξηθούν. Να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να σας βοηθήσει» τιτλοφορείται συνέντευξη του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος που εγκαινιάζει, στην Κατάνη της Σικελίας, τη νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, διευκρίνισε ότι «Οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δεν είναι οι ίδιοι που ξεκινούν από την Τουρκία. Φθάνουν, κυρίως, από τη Βόρεια Αφρική και από τη Δυτική Αφρική, διαμέσου της Λιβύης, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων από την Αίγυπτο».

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των αφίξεων δήλωσε: «Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία ξανάρχισε να αυξάνεται. Από τον Ιανουάριο, γνωρίζουμε, κατά προσέγγιση, ότι πρόκειται για 25.000 αποβιβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Ιταλία πρέπει να κινηθεί, ώστε όλα τα hot spots να λειτουργήσουν πλήρως το γρηγορότερο δυνατό, ώστε όλες οι αφίξεις να καταγράφονται και να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα. Όλα τα κέντρα υποδοχής -συμπεριλαμβανομένων και των κλειστών- πρέπει να είναι λειτουργικά και ο επαναπατρισμός όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν πρέπει να επιταχυνθεί. Η Ιταλία πρέπει, σχετικά, να επαναδραστηριοποιήσει το ευρύ πρόγραμμά της εθελοντικού επαναπατρισμού».

Για την Αυστρία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Η θέση μου είναι σαφής: Τα τείχη δεν είναι λύση. Στη θέση τους θα έπρεπε να οικοδομήσουμε γέφυρες. Οι έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να είναι ανάλογοι με την πραγματικότητα και φυσικά προσωρινοί. Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι η πιο μεγάλη κατάκτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι σαφώς αποφασισμένος να την υπερασπισθώ και να την ενισχύσω, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Λα Ρεπούμπλικα.

Σχετικά με τη μέχρι τώρα στάση της Ιταλίας και της Ελλάδας, τονίζει: «Η Ιταλία επιτέλεσε απίστευτες προόδους για να αντιμετωπίσει το μέρος ευθύνης που της αναλογεί σε αυτήν την κρίση. Με τα hot spots σε λειτουργία στην Ιταλία και την Ελλάδα, σχεδόν το 100% των αφίξεων καταγράφεται. Αλλά πρέπει να καταγραφούν οι νέες αφίξεις και εκτός hot spots. Kαι πρέπει, στη συνέχεια, να διευρυνθούν οι ικανότητες υποδοχής, όπως και των κλειστών κέντρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ιταλία σε αυτό το έργο».Σχόλια