Αύριο νέα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ – Μέρκελ: Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος

Αύριο νέα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ – Μέρκελ: Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος

Μια μάλλον «παγωμένη» υποδοχή επεφύλασσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γκούνκερ, κατά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής.

Με πρόσφατο το περιστατικό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου που ο κ. Γιούνκερ δε δέχτηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε να διατηρεί την ίδια διάθεση απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και σήμερα.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσημη υποδοχή των ηγετών, το τετ α τετ των δύο αντρών ήταν αμήχανο, αν και ο πρόεδρος Γιούνκερ, αγκάλιασε και φίλησε τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τον υποδεχόταν στις εργασίες της Συνόδου.

es1

Την ίδια ώρα, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά δυσμενές, αντικατοπτρίζοντας πλήρως την επωδό του κ. Γιούνκερ ότι, δίχως να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχει νόημα μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ τόνισαν ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

junker palio

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, όταν ακόμα οι… αγκαλιές ήταν εγκάρδιες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις ελληνικές προτάσεις και το ποιες από τις προτάσεις των δανειστών γίνονται αποδεκτές.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απάντησε «φυσικά και θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν και ο ίδιος το θέλει», όταν ρωτήθηκε αν θα δει τον κ. Τσίπρα, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες για την Ελλάδα, τόνισε: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, αλλά κάθε μέρα μετράει».

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να καταλήξουμε» είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.Σχόλια