Αύριο στις 20:00 το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Πυρετώδεις διεργασίες στις Βρυξέλλες

Αύριο στις 20:00 το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Πυρετώδεις διεργασίες στις Βρυξέλλες

Αύριο το βράδυ στις 20:00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα γίνει η αξιολόγηση των νέων ελληνικών προτάσεων, όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα, το ελληνικό σχέδιο, που προβλέπει μέτρα 2,6 δισ. ευρώ το 2015 και 5,2 δισ. το 2016, βρίσκεται από εχθές σε φάση επεξεργασίας από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε να κριθεί αν οι ελληνικές προτάσεις είναι υλοποιήσιμες και πετυχαίνουν τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους.

Η οριστική απόφαση για συμφωνίας πάντως αναμένεται να παραπεμφθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, τα σκληρά μέτρα των οκτώ δισ. ευρώ, που δεσμεύεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είναι απλά και μόνο η βάση συζήτησης, ενώ το ζήτημα της χρηματοδότησης και του χρέους έπεται.

«Το χρέος είναι βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά χτες η καγκελάριος της Γερμανίας, δίνοντας το στίγμα των Ευρωπαίων να παραπέμψουν τη σχετική συζήτηση στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες στις Βρυξέλλες. Από ελληνικής πλευράς στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, μαζί με τεχνικά κλιμάκια.

Σήμερα από πλευράς Ευρωπαίων δηλώσεις έκανε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αν δεν υπάρξει πρώτα συγκεκριμένο πλάνο εφαρμογής των νέων ελληνικών προτάσεων» διεμήνυσε σήμερα το πρωί ο Χανς Γ. Σέλινγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Σέλινγκ υπογράμμισε και ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική βουλή και στη συνέχεια θα εγκριθεί η βοήθεια για την χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν μπορεί να περάσει από την «πίσω πόρτα».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Πρέπει να εργαστούμε με ηρεμία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία εντός της εβδομάδας. Είναι ζωτικής σημασίας» υπογράμμισε, αναφέροντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση.

«Η Κομισιόν επιδιώκει μια συμφωνία που θα έχει διάρκεια» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.Σχόλια