Αξιωματούχος ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ενδέχεται να είναι παράνομη

Αξιωματούχος ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ενδέχεται να είναι παράνομη

Λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή των μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, αξιωματούχος του ΟΗΕ ισχυρίζεται πως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιστροφή τους στην Τουρκία ενδέχεται να είναι παράνομο.

Ο Πίτερ Σάδελραντ,  εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη διεθνή μετανάστευση, εξέφρασε την ανησυχία του για την νομιμότητα του ευρωπαϊκού πλάνου, υποστηρίζοντας πως αν σημειωθούν οι απελάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση των αιτημάτων των μεταναστών για άσυλο, αυτό θα καθιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς από το BBC Radio 4 σχετικά με τη νομιμότητα του πλάνου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε πως θα μπορούσε «απόλυτα» να κριθεί παράνομο για δύο λόγους: πρώτον οι μαζικές απελάσεις δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων είναι παράνομες και κατά δεύτερον τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατευθούν εκεί όπου θα σταλούν, δηλαδή στην Τουρκία.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τόνισε, μάλιστα, πως πρέπει να υπάρχουν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους στείλουν πίσω στη Συρία, το Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία επανέρχεται στο ζήτημα της επανεισδοχής των προσφύγων, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζεται ως «ασφαλής» χώρα για τα δικαιώματά τους.

 

«Οι νέες αυτές αποκαλύψεις για την τύχη των Σύρων προσφύγων στη Τουρκία επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλουμε εδώ και πολύ καιρό: Η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Ειδικά οι ιστορίες των Σύρων που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον πόλεμο είναι συγκλονιστικές και καταδεικνύουν για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρνηθεί -ακόμα και την ύστατη στιγμή- την εφαρμογή μίας τόσο επικίνδυνης συμφωνίας.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απέχει καταρχήν από το να χαρακτηρίσει την Τουρκία, με νομοθετική ή άλλη πράξη, ως ασφαλή τρίτη χώρα και να μην επιτρέψει τελικά τις επιστροφές προσφύγων εκεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.Σχόλια