Αυτά είναι τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ

Αυτά είναι τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες (30/11) να παραιτηθεί από τη διαχείριση της παγκόσμιας επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά αποκάλυψε λίγες λεπτομέρειες άμεσα για την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον διττό του ρόλο, καθώς πλησιάζει η τελετή ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μεγιστάνας στον κλάδο των ακινήτων ο οποίος κατέχει ξενοδοχεία και συγκροτήματα γκολφ από τον Παναμά έως τη Σκωτία, είπε ότι θα εκθέσει λεπτομερώς σε συνέντευξη τύπου στις 15 Δεκεμβρίου τον τρόπο με τον οποίο θα αποκοπεί «εντελώς» από τις επιχειρήσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα οινοποιείο, μια αντιπροσωπεία μοντέλων και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, η εταιρεία του Trump Organization δήλωσε ότι εξετάζει νέες δομές επιχειρήσεων ώστε να μεταβιβάσει τον έλεγχο στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, την Ιβάνκα Τραμπ και τον Έρικ Τραμπ, τρία από τα ενήλικα παιδιά του που ασχολούνται με την οργάνωση.

Ο Τραμπ έδωσε λίγες λεπτομέρειες σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter νωρίς το πρωί χθες (τοπική ώρα) αλλά πρόσθεσε πως «δημιουργούνται νόμιμα έγγραφα τα οποία θα με βγάλουν εντελώς από τις επιχειρηματικές λειτουργίες» και ότι τα παιδιά του θα συμμετάσχουν στη συνέντευξη τύπου.

Με ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο όνομα (brand), ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν πως δεν υπάρχει ανάγκη να αποκοπεί από την Οργάνωση Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο πολύ κοντά στο Λευκό Οίκο, έναν ουρανοξύστη στο Μανχάταν όπου μένει και διατηρεί το γραφείο μετάβασής του, και ένα γήπεδο του γκολφ στο Νιού Τζέρσι όπου πήρε συνεντεύξεις από υποψήφιους υπουργούς στις αρχές του μήνα.

Χθες είπε ότι ο νόμος δεν απαιτεί την αλλαγή της σχέσης του με τις επιχειρήσεις του, πρόσθεσε ωστόσο, «Νιώθω ότι είναι σημαντικό ως πρόεδρος να μην έχω καμία σύγκρουση συμφερόντων με διάφορες από τις επιχειρήσεις μου».

Καθώς πλησιάζει προς την ανάληψη της εξουσίας από τον προκάτοχό του, δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει αυξηθεί ο έλεγχος πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν καλέσει για ακροάσεις στο Κογκρέσσο για το θέμα.

Οι σχετικοί κανονισμοί για υπαλλήλους της εκτελεστικής εξουσίας δεν ισχύουν για τον πρόεδρο, αλλά ο Τραμπ δεσμεύεται από νομοθεσίες που αφορούν δωροδοκία, διαφάνεια, και το αμερικανικό σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε εκλεγμένους αξιωματούχους την αποδοχή δώρων από ξένες κυβερνήσεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια