Μπαλτάς: Τιμητική για την Ελλάδα η εικόνα που δίνει η Ειδομένη (βίντεο)

Μπαλτάς: Τιμητική για την Ελλάδα η εικόνα που δίνει η Ειδομένη (βίντεο)

«Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο κι αν σας φανεί ίσως περίεργο», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, προξενώντας πληθώρα αντιδράσεων.

Εξηγώντας την παραπάνω δήλωση, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα σύνορα του Βαλκανικού Διαδρόμου, η Ελλάδα δεν προσπαθεί να «εκδιώξει» τους περίπου 14.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται στον καταυλισμό, υπό άθλιες συνθήκες. Αντίθετα, είπε, το κράτος προσπαθεί να τους «πείσει» να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας που «με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνουμε παντού στη χώρα».

«Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που, με πυρετώδεις ρυθμούς, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος βρέθηκε το πρωί στον καταυλισμός της Ειδομένης. «Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος…», σχολίασε μέσω Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα και το Ποτάμι επεσήμανε σχετικά ότι «Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί ‘’τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης’’ τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση».

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του που ακολούθησε τον σάλο που προκλήθηκε, υποστήριξε ότι είναι «συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων» με στόχο «την αλλοίωση του περιεχομένου τους».

«Δε με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘’παίζει’’ με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη κοιμούνται σε χωράφια, χωρίς σκηνές ή άλλη προστασία, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για εκδήλωση επιδημιών.Σχόλια