Μπαν Κι Μουν: Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων

Μπαν Κι Μουν: Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων

Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πληθυσμούς, βρέθηκε το απόγευμα ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στην πρώτη του «στάση» μετά την άφιξή του στην Αθήνα.

«Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαν Κι-Μουν, μιλώντας σε εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και το ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη- Solidarity Now», που συντονίζει και υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρότρυνε, επίσης, τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση παγκόσμιο ζήτημα, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης».

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πάνε το ζήτημα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο», συμπλήρωσε, και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μπαν Κι-Μουν χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «συμπόνοια», ζητώντας μάλιστα από τους ηγέτες όλου του κόσμου να δείξουν συμπόνοια γιατί «είναι όλοι ανθρώπινα όντα και θα πρέπει να τους φροντίσουμε», και να μην κάνουν διακρίσεις.

Συμπόνοια και αγάπη θα πρέπει να δείξουν και οι πολίτες των χωρών γιατί οι πρόσφυγες «είναι τα ίδια ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις παραδόσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε η ίδια οικογένεια», ολοκλήρωσε ο ίδιος.

 

 


Σχόλια