Μπαράκ Ομπάμα: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα!

Μπαράκ Ομπάμα: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα!

Αναχώρησε πριν μερικά λεπτά από το «Ελ. Βενιζέλος» το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, με την πρώτη – και τελευταία ως πρόεδρος των ΗΠΑ – επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα να ολοκληρώνεται.

Ο κ. Ομπάμα έφτασε στο αεροδρόμιο στις 15.50, όπου τον περίμενε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχεδόν μέχρι τα σκαλιά του Air Force One.

Οι δυο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια ο κ. Ομπάμα αποχαιρέτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό με ένα χτύπημα στον ώμο, χαιρέτισε, και ανέβηκε στο προεδρικό αεροσκάφος.

Επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου, η Γερμανία και το Βερολίνο.

IMG 9092

Στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Μπάρακ Ομπάμα, όπου παραχώρησε μια ιστορική ομιλία ενώπιον χιλίων καλεσμένων.  Ο λόγος φέρεται να έχει γραφτεί από τον ίδιο τον πρόεδρο και ήθελε  να… θυμίζει την ιστορική στιγμή του «Είμαι Βερολινέζος» που εκστόμισε τον Ιούνιο του 1963 στο Βερολίνο ο Τζον Κένεντι. Όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην Ελλάδα, με τον Λευκό Οίκο να κάνει live μετάδοση του πλανητάρχη, από την Αθήνα.

ombama

Η ομιλία του πλανητάρχη:

Μιλώντας στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύριος Νιάρχος ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομpάμα.

«Καλησπέρα Ελλάδα! Γειά σας! Καλησπέρα!»

είπε με το κοινό όρθιο να τον αποθεώνει. Μάλιστα κάποιος από το κοινό είπε κάτι για το Σικάγο, με τον κ.Ομπάμα να το σχολιάζει χαμογελώντας.

https://www.youtube.com/watch?v=lnAdJcyCppQ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού πρόσθεσε πως ήθελα να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και «να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».
Συνέχισε κάνοντας αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη.

Μάλιστα τόνισε «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας».

Η επόμενη ελληνική αναφορά του κ. Ομπάμα ήταν ο... Γιάννης Αντετοκούνμπο για τον οποίο είπε ότι βελτιώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της αποφασιστικότητας.

«Διαθέτουμε ελεύθερη βούληση και αυτό το οφείλουμε στην Ελλάδα» συνέχισε τις αναφορές στην πατρίδα μας ο Ομπάμα τονίζοντας ότι «εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους γεννήθηκε η λέξη δημοκρατία και το κράτος» με τις δύο αυτές λέξεις να τις εκφωνεί στα ελληνικά.

«Η Ελλάδα μας έδωσε την αντίληψη ότι είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας, ότι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ακόμα και τότε οι πρώτες μορφές δημοκρατίας δεν ήταν τέλειες. Οπως και στις ΗΠΑ. Τα δικαιώματα των αρχαίων Αθηναίων δεν αφορούσαν γυναίκες και σκλάβους. Αλλα ο Περικλής έλεγε ότι το πολίτευμα αφορούσε τους πολλούς και όχι τους λίγους. Οι Αθηναίοι ήξεραν ότι χρειάζονται νόμοι» συνέχισε τις αναφορές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Στην ιστορία κάποιοι πίστεψαν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη δημοκρατία. Και ότι ο ηγέτης είναι υπεύθυνος για την τάξη μέσω της βίας και της σιδηράς χειρός» πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

«Κάποιοι πίστεψαν ότι «ισχύς μου ο νόμος», κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι είναι ανώτεροι λόγω φυλής, καταγωγής κτλ απόψεις που ευνόησαν τον πόλεμο. Μέσα στον χρόνο όμως η φλόγα που είχε ανάψει στην Αθήνα, δεν έσβησε ποτέ. Ετράφη από Διαφωτισμό, αναζωπυρώθηκε από πατέρες Αμερικανικού Εθνούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτοί που απειλούν τα ιδανικά αυτά. Τα λένε δυτικά ιδεώδη» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος.

Χρησιμοποιώντας μία ρήση του Τσώρτσιλ δύηλωσε: «Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί – Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς – Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία – Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική».

Αναφερόμενος στην εκλογή του Τραμπ δήλωσε: «εγω και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κραταμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή είπε: «Τα τελευταια χρόνια έχουμε δει δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η πρώτη εμπλέκει το παραδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Οι δυνάμεις της τεχνολογίας που δημιούργησαν πλούτο εμφάνισαν και ελαττώματα. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ».


Διαβάστε επίσης: Τα ελληνικά του Ομπάμα! «Ούζο, φουστανέλα, καλησπέρα σας!»


Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το φορτίο του προσφυγικού
Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «εμείς είμαστε ανοιχτοί καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες» προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα είδαμε αυτή τη συμπαράσταση πιο εκδηλη από παντού». «Ο λαός έδειξε γενναιοδωρία και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μόνοι σας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη το φορτίο».

Πρέπει να δούμε το θέμα του κλίματος
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πιο σημαντική συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη με τη βοήθεια της διπλωματίας. «Υπάρχει σχέση δημοκρατίας και επιστήμης. Παρατηρούμε τι γίνεται γύρω μας. Ο πλανήτης μικραίνει και πρέπει να δούμε το θέμα του κλίματος» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η δημοκρατία είναι ατελής όπως όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι πολιτικοί πολλές φορές δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Δημοκρατία σημαίνει ότι δεν θα έχεις ποτέ το 100%. Χρειάζονται συμβιβασμοί. Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία σαν τις ΗΠΑ η δημοκρατία είναι πολύπλοκη. Πιστέψτε με το ξέρω από πρώτο χέρι. Ομως είναι καλύτερη από κάθε εναλλακτική λύση. Μας βοηθάει να λύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας» συνέχισε τις αναφορές τους στα αγαθά και τη δημοκρατία.

Ελλάδα και μεταρρυθμίσεις

Στην συνέχεια έκανε λόγο και για την Ελλάδα και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έγινε και που πρέπει να γίνουν αλλά αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος : «Είμαι βέβαιος πως παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες. Εδω στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορουμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι έλληνες. Εγω το κατανοώ. Ενα μερος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που εγιναν. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστηριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λεω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθουν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρεος είναι το κλειδί για να ανακάμψε η Ελλάδα. Ολοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλου. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων. Η οικονομία είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Στον κόσμο μας βλέπουμε αυτό το μείγμα δυνάμεων που είναι δύναμη αλλά και αντικείμενο συγκρουσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πως ζουν οι αλλοι και αισθάνονται απειλουμενοι αν καποιοι δεν ακολουθουν την πεπατημένη. Είμαστε σε μια πραγματικότητα που οι πολιτισμοι συγκρουονται και καποιοι θα βρουν καταφυγιο στον εθνικισμο. Σε χώρες που εχουν μπει τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει καχυποψία και κάποιες ελιτ εχουν απομακρυνθεί από την καθημερινότητα των πολιτων. Ανθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνησεις τους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδω στην Ευρωπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτευγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρώπη. Αλλά πως μπορουμε να διαπιστώσουμε ότι ακούγεται η φωνη όλων; Πως μπορουν να είναι σίγουροι ότι οι αποφασεις που λαμβάνονται εχουν αντίκτυπο στην ζωη τους; Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλιες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών ».

Ο απολογισμός της θητείας του

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του δήλωσε: «Ανέλαβα τα καθήκοντα μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ολοι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Ειχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Τα λέω όλα αυτα όχι γιατί επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Η δική μας ργασία κρίνεται ατελής. Υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το μέλλον τους που δεν έχουν καλές απολαβές. Όμως οι πολιτικές που σας περιέγραψα δείχνουν το μονοπάτι. Όταν οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον δεν θα στραφουν σε σκοτεινες δυνάμεις».

Οι παρευρισκόμενοι 

Ανάμεσα σε όσους εξασφάλισαν την αυστηρά προσωπική πρόσκληση είναι υπουργοί της κυβέρνησης, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματοι.

Από νωρίς υπήρχε μεγάλη προσέλευση των πολιτών οι οποίοι έπρεπε να περάσουν από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εισέλθουν στην αίθουσα με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ουρά 500 μέτρων στην είσοδο του Ιδρύματος.

Νωρίτερα…

Το παιδικό όνειρο του Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφτεί την Ακρόπολη έγινε πραγματικότητα με την ξενάγηση που του έγινε, ενώ στη συνέχεια έγινε η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα στο μουσείο της Ακρόπολης (ΦΩΤΟ)

 


 

 Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα στην Ακρόπολη

Ο Ομπάμα στην Ακρόπολη (ΦΩΤΟ)

Χαμός στο Ίδρυμα Νιάρχος για τον Ομπάμα 

Κομφούζιο στο Νιάρχος για την ομιλία Ομπάμα

Η Αίθουσα που θα μιλήσει ο Μπάρακ Ομπάμα 

Δείτε την αίθουσα στην οποία θα γίνει η ομιλία Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος –

 Διαβάστε για την 1η μέρα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Καλά λόγια μετά δείπνου από τον Ομπάμα

Στην Αθήνα ο Μπάρακ ΟμπάμαΣχόλια