Blue Bonds: Ένα καλό σχέδιο για να σώσει τους ωκεανούς του κόσμου

Blue Bonds: Ένα καλό σχέδιο για να σώσει τους ωκεανούς του κόσμου

Πώς η εκ των προτέρων φιλανθρωπία θα μπορούσε να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους για τα νησιωτικά έθνη και να ξεκλειδώσει 1,6 δισ. Δολάρια για τη διατήρηση των ωκεανών

Βασικές τακτικές:

Το Blue Bonds for Conservation ενισχύει την φιλανθρωπία για να καταλύξει 40 φορές περισσότερο σε πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία πάνω από 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα των ωκεανών του πλανήτη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πώς λειτουργεί:

Η TNC βοηθά 20 νησιωτικές χώρες να αναχρηματοδοτήσουν το εθνικό τους χρέος. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν στη συνέχεια τις αποταμιεύσεις για να επενδύσουν σε προσπάθειες προστασίας των θαλασσών που θα αναζωογονήσουν την αλιεία και θα προστατεύσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Αλλά η πλήρης ευκαιρία είναι ακόμη μεγαλύτερη – 85 χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προσέγγιση για την προστασία των ωκεάνιων εδαφών τους.

Πρόβλημα στον παράδεισο:

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι ωκεανοί μας βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η υπεραλίευση έχει αποδεκατίσει τους παγκόσμιους πληθυσμούς ψαριών. Η αλλαγή του κλίματος και η οξύτητα των ωκεανών ωθούν τους κοραλλιογενείς υφάλους στο χείλος της εξαφάνισης. και η απώλεια αυτών των υφάλων και άλλων οικοσυστημάτων έχει αφήσει τις παράκτιες κοινότητες πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των καταιγίδων και της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας.

Πράγματι, για πολλά νησιωτικά και παράκτια έθνη, αυτά είναι θέματα ζωής και θανάτου. Οι ηγέτες αυτών των εθνών θέλουν να προστατεύσουν τον ωκεανό – αλλά πολύ συχνά αγωνίζονται να διαχειριστούν το χρέος των χωρών τους και δεν μπορούν να επενδύσουν στις προσπάθειες διατήρησης που θα καταστήσουν το περιβάλλον και τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές.

Η Υπηρεσία Διατήρησης της Φύσης (TNC) έχει ένα τολμηρό σχέδιο που μπορεί να βοηθήσει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του χρέους τους, να επωφεληθούν από περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και να διατηρήσουν κατά 15% περισσότερους από τους ωκεανούς παγκοσμίως από ό, τι προστατεύονται σήμερα – μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Την αποκαλούμε: Μπλε Ομόλογα για Διατήρηση (Blue Bonds for Conservation).

Τι είναι τα μπλε ομόλογα;

Τα Blue Bonds for Conservation είναι μια ευκαιρία για τα νησιωτικά και παράκτια κράτη να επανεπενδύσουν στους φυσικούς τους πόρους με την αναχρηματοδότηση του εθνικού χρέους τους με τρόπο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση έργων διατήρησης που ωφελούν επίσης τις οικονομίες τους.

Ετσι δουλευει:

Οι κυβερνήσεις των χωρών δεσμεύονται να προστατεύουν τουλάχιστον το 30% των παράκτιων ωκεάνιων περιοχών τους, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών υφάλων, των μαγγρόβιων και άλλων σημαντικών ενδιαιτημάτων, και να συμμετέχουν σε συνεχείς εργασίες διατήρησης όπως η βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας και η μείωση της ρύπανσης.
Στη συνέχεια, η TNC αξιοποιεί δημόσιες επιχορηγήσεις και εμπορικά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους των εθνών, οδηγώντας σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.
Ένα μέρος αυτών των αποταμιεύσεων χρηματοδοτεί τις νέες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τις δραστηριότητες διατήρησης στις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα.
Επίσης, προσφέρουμε την επιστημονική μας εμπειρογνωμοσύνη στη διαδικασία σχεδιασμού και συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς εταίρους για να εντοπίσουμε δραστηριότητες που συνδυάζουν τη διατήρηση και τις βιώσιμες οικονομικές ευκαιρίες, όπως η αποκατάσταση των υφάλων για τον τουρισμό και η βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αγορά και συμμόρφωση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Είναι οι μπλε δεσμοί αποτελεσματικοί;

Η ιδέα μπορεί να είναι τολμηρή, αλλά έχουμε δει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Ο Εθνικός Δρυμός του Cabo Pulmo στη χερσόνησο Baja του Μεξικού δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν δίνουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τα ωκεάνια περιβάλλοντα: 10 χρόνια μετά την ίδρυση του πάρκου ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, έχει αναστρέψει τον αριθμό των δεκαετιών υπεραλίευσης και των αυξανόμενων αποθεμάτων ιχθύων 400 τοις εκατό.

Και έχουμε δει ότι το μοντέλο μετατροπής του χρέους στο οποίο βασίζονται τα Blue Bonds μπορεί να παράγει αποτελέσματα διατήρησης. Το 2016, η Δημοκρατία των Σεϋχελλών συνεργάστηκε με την TNC για την αναδιάρθρωση μέρους του εθνικού της χρέους, απελευθερώνοντας $ 430.000 ετησίως για θαλάσσια συντήρηση. Από το 2018, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές που καλύπτουν 210.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεάνιων περιοχών – μεταφέροντας τη χώρα στα μισά του δρόμου για να προστατεύσει το 30 τοις εκατό της θαλάσσιας επικράτειάς της μέχρι το 2020.

Τεκμηριώνοντας την ενέργεια των κυμάτων μέσα στον Μεσοαμερικανικό Κόλπο, βόρεια του Πουέρτο Μορέλο του Μεξικού.

Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι βοηθούν στην απορρόφηση των επιπτώσεων ενός κύματος κατά μήκος των ακτών, γεγονός που με τη σειρά τους βοηθά στην αποτροπή της διάβρωσης της παραλίας. Αυτό το τμήμα του υφάλου είναι γενικά υγιές.

Ιούνιος 2018
MESOAMERICAN REEF Ένας υγιής κοραλλιογενής ύφαλος μπορεί να απορροφήσει μέχρι και το 97% της δύναμης ενός κύματος, βοηθώντας στην προστασία των παράκτιων κοινοτήτων.

© Jennifer Adler

Καταδύσεις στο νησί Lembongan.

ΛΕΜΠΟΝΓΚΑ, Ινδονησία Ο τουρισμός είναι τεράστιο μέρος πολλών νησιωτικών οικονομιών – και τα υγιή θαλάσσια περιβάλλοντα είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία.

© Kevin Arnold

Ο Jean de Dieu Leonel, καπετάνιος του Felicite, εκφορτώνει άγνωστα ψάρια βυθού από το Felicite της Σεϋχέλλες.

MAHÉ ISLAND, SEYCHELLES

Η αειφόρος διαχείριση της αλιείας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τις αποδόσεις των αλιευμάτων – είναι μια νίκη για τη διατήρηση και για τους τοπικούς αλιείς.

© Jason Houston

Οι αλιείς Mackrel ψαρεύουν κατά μήκος της ακτής με μικρά σκάφη και δίχτυα, παγιδεύοντας τα ψάρια στην παραλία και τραβώντας την προς τα πάνω στην άμμο, τις Σεϋχέλλες.

SEYCHELLES

Μετά τη χρήση του μοντέλου Blue Bonds για την αναχρηματοδότηση μέρους του χρέους της, οι Σεϋχέλλες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους διατήρησης μέχρι το 2020.

© Jason Houston για το The Nature Conservancy

Οι φθαρμένοι βράχοι γρανίτη στην επιφάνεια της θάλασσας και στην άμμο ορίζουν τις ακτές των εσωτερικών νησιών των Σεϋχελλών.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕΥΧΕΛΩΝ

Η TNC εργάζεται επί του παρόντος σε Blue Bonds με 20 χώρες, αλλά μέχρι και 85 χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στρατηγική.

© Jason Houston

Καταλυτική επένδυση:

Τα Blue Bonds δημιουργούν μια κατάσταση win-win: Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν σημαντική οικονομική εξοικονόμηση για να επενδύσουν σε φυσικούς πόρους που στηρίζουν τις οικονομίες τους. Οι τοπικές κοινότητες, με τη σειρά τους, βλέπουν την προστασία των μέσων διαβίωσής τους και την πολιτιστική κληρονομιά τους · και οι δωρητές που παρείχαν την αρχική χρηματοδότηση των σπόρων πραγματοποιούν απίστευτη μόχλευση για την φιλανθρωπική τους επένδυση – έναν πολλαπλασιαστή έως και 40 φορές.

Η TNC συνεργάζεται με 20 νησιωτικές και παράκτιες χώρες στην Καραϊβική, τα Νησιά του Ειρηνικού και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό για τη βελτίωση της διαχείρισης της θαλάσσιας περιοχής και τη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 40,5 εκατομμύρια δολάρια στην φιλανθρωπία, μπορούμε να δημιουργόυμε επενδύσεις ύψους έως και 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διατήρηση των ωκεανών.

Αυτές οι νέες προστατευόμενες περιοχές θα προστατεύσουν συλλογικά 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού – αύξηση κατά 15 τοις εκατό της ποσότητας προστατευόμενου ωκεανού που υπάρχει σήμερα. Οι μισές από αυτές τις προστατευόμενες περιοχές θα επιτρέψουν ορισμένες αλιευτικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ενώ οι μισές θα παραμείνουν εκτός των ζωνών που δεν λαμβάνουν, επιτρέποντας την ανάκτηση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Αυτά τα εδάφη φιλοξενούν το 13% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου και προσαρμοσμένα θαλάσσια προστατευτικά σχέδια θα εξασφαλίσουν την προστασία και την αποκατάσταση των υφάλων. Αυτοί οι υγιείς ύφαλοι παρέχουν με τη σειρά τους βιότοπο για τα ψάρια, τις θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια είδη. Μπορούν επίσης να “καρποφορήσουν” τους γύρω υφάλους με την εξάπλωση των προνυμφών των κοραλλιών μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων. Και η προστασία αυτών των περιοχών θα ωφελήσει τελικά τα 43 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν κοντά στις ακτές μέσω πιο βιώσιμων οικονομιών και ισχυρότερης ανθεκτικότητας στην αλλαγή του κλίματος.

Μια κεντρική στιγμή για τη διατήρηση του ωκεανού:

Μια αύξηση 15% σε προστατευμένους ωκεανούς σε 20 χώρες, σε μόλις πέντε χρόνια, αποτελεί ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο – αλλά η πιθανή κλίμακα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα, η TNC εκτιμά ότι υπάρχουν 85 χώρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις στρατηγικές για την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών οικονομιών μέσω της θαλάσσιας διατήρησης, ανοίγοντας την πόρτα για ακόμη μεγαλύτερη προστασία των ωκεανών.

Το μέγεθος αυτής της ευκαιρίας συνοδεύεται από τον επείγοντα χαρακτήρα της τρέχουσας στιγμής μας. Βρισκόμαστε σε ένα κεντρικό σημείο όπου η δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και άλλων παρεμβάσεων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας, της βιοποικιλότητας των ωκεανών και της αντοχής των ακτών. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας πριν από την υποβάθμιση των ωκεανών γίνεται μη αναστρέψιμο αυξάνεται και γίνεται όλο και μικρότερο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Blue Bonds ή να συμμετέχετε σε αυτό το έργο στο oceans@TNC.org.

Κάνετε ένα δώρο για τους ωκεανούς του κόσμου μας.

Τα $ 26 μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία μιας περιοχής κινδύνου ωκεανού μεγέθους 8 μπλοκ της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες, περιηγηθείτε στον ιστότοπο στα αγγλικά.

Πηγή: nature.org

 

 


Σχόλια