Μπορούν οι βιταμίνες να προλάβουν την καρδιακή προσβολή;

Μπορούν οι βιταμίνες να προλάβουν την καρδιακή προσβολή;

Ο ρόλος που μπορούν να έχουν οι βιταμίνες στην πρόληψη για καρδιακή προσβολή και άλλες παθήσεις της καρδίας παραμένει ένα ερώτημα υπό διερεύνηση.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες και έτσι οποιαδήποτε δυνατότητα πρόληψης διερευνάται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι μερικές βιταμίνες εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων και έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις. Είναι για αυτό που διερευνάται κατά πόσο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η αθηρωμάτωση που είναι η αιτία στένωσης και τελικά απόφραξης των αρτηριών. Δημιουργείται, αναπτύσσεται και εξελίσσεται λόγω παρουσίας αυξημένων λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν αυτά παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες μορφές.

Οι βιταμίνες για τις οποίες δημιουργήθηκαν οι περισσότερες υποψίες ότι πιθανόν να ευεργετούν τα αιμοφόρα αγγεία και το κυκλοφορικό μας σύστημα γενικότερα, είναι οι βιταμίνες C, D και E. Βασικά ο κυριότερος μηχανισμός που έχει προταθεί για την ευεργετική δράση των βιταμινών είναι η μείωση της αθηρωμάτωσης λόγω παρεμπόδισης της δράσης της κακής χοληστερόλης LDL.

Η κακή χοληστερόλη LDL ευθύνεται για την εναπόθεση βλαβερών λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Η δημιουργία και σταδιακή αύξηση της πλάκας αθηρωμάτωσης οδηγεί στη στένωση ζωτικών αρτηριών όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας, οι καρωτίδες και οι εγκεφαλικές αρτηρίες.

Υπάρχουν 13 βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις βιταμίνες για μεγάλο αριθμό βιολογικών μηχανισμών. Η απουσία τους δημιουργεί ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

Τα στοιχεία που προέκυψαν μέχρι σήμερα για το ρόλο των βιταμινών στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι επαρκή για να συστήνεται η συστηματική χορήγηση βιταμινών για το λόγο αυτό.  Ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν συστηματικά βιταμίνες για πολλούς λόγους ακόμη και χωρίς συμβουλή από γιατρό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η λήψη βιταμινών χωρίς ιατρική παρακολούθηση εμπεριέχει κινδύνους.

Οι 13 απαραίτητες για το σώμα μας βιταμίνες είναι οι λιποδιαλυτές A, D, E, K, οι υδροδιαλυτές βιταμίνες της οικογένειας Β, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιακίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φολικό οξύ), Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) και η βιταμίνη C.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K απορροφώνται από το έντερο με τη βοήθεια των χολικών οξέων. Τα οξέα αυτά που περιέχονται στη χολή χρειάζονται για την απορρόφηση των λιπών από το έντερο.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται και αποθηκεύονται στον οργανισμό του ανθρώπου. Χρησιμοποιούνται όταν χρειάζονται.

Λόγω του ότι υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης των λιποδιαλυτών βιταμινών, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος συσσώρευσης τους. Για το λόγο αυτό η υπερβιταμίνωση είναι συχνότερη και πιο επικίνδυνη λόγω των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β και Cαπορροφώνται εύκολα από το έντερο. Δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων υδατοδιαλυτών βιταμινών. Δια μέσου των νεφρών αποβάλλονται οι ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών που δε χρειάζεται το σώμα μας.

Η υπερβιταμίνωση προκύπτει από την υπερβολική λήψη και αποθήκευση βιταμινών. Προκαλεί στον ασθενή σοβαρά και κάποτε επικίνδυνα προβλήματα. Συνήθως οι δηλητηριάσεις από βιταμίνες οφείλονται στην υπερβιταμίνωση από λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως A, D, E, K.      

Μην παίρνετε βιταμίνες, συμπληρώματα ή άλλα σκευάσματα που διαφημίζονται ως δυναμωτικά χωρίς ιατρική συμβουλή. Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να σας βλάψει σοβαρά.

Είναι καλύτερα οι βιταμίνες που χρειάζεστε, να προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες παρά από φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η υγιεινή διατροφή σας δίνει βιταμίνες με άλλες φυτοχημικές ουσίες που δρουν σε συνέργεια για το καλό σας.

 

Πηγή : isotimos.com

Σχόλια