Μπρος Grexit και πίσω e-mail 12 δισ. ευρώ – Στα χέρια των δανειστών η νέα ελληνική πρόταση – Όχι της Μέρκελ για αναδιάρθρωση

Μπρος Grexit και πίσω e-mail 12 δισ. ευρώ – Στα χέρια των δανειστών η νέα ελληνική πρόταση – Όχι της Μέρκελ για αναδιάρθρωση

Στις Βρυξέλλες πλέον ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αποστείλει και μάλιστα με… e-mail τη νέα πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές, μετά από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων που απαιτήθηκαν ώστε να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλω να πάω σε λύση… Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, το κείμενο της συμφωνίας που απέστειλε η κυβέρνηση στους εταίρους.

Είτε το αποκαλέσει κάποιος «πρόγραμμα» είτε πρόταση που θα οδηγήσει σε «μνημόνιο», πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που σε κάθε περίπτωση, εφόσον εφαρμοστούν, θα προκαλέσουν σοκ στους έλληνες πολίτες καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες το ύψος τους φτάνει στα 12 δισ. ευρώ, ενώ, από την όποια αξιολόγησή του από τη μεριά των δανειστών, εξαρτάται άμεσα η επανατροφοδότηση των Τραπεζών με ρευστό.

Η πρόταση κατατίθεται στη Βουλή και στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, με στόχο να εξουσιοδοτηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Είμαι έτοιμος για συμφωνία», φέρεται να δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των παρισταμένων τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο, να εκφράζει ενστάσεις.

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα Iskra που εκφράζει τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση δεν πέρασε από το κυβερνητικό συμβούλιο ομόφωνα, αλλά με πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγάζουν απ’ το κάδρο της διαπραγμάτευσης ενδεχόμενο κούρεμα, παρόλο που ο ίδιοςο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει -μέχρι στιγμής- το φως της δημοσιότητας, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προέβλεπε το πακέτο των 7,9 δισ. ευρώ το οποίο είχε κατατεθεί στις Βρυξέλλες πριν από το δημοψήφισμα. Μάλιστα, δημοσιεύματα προσδιορίζουν το ποσό στα 12 δισ., ωστόσο, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τους υπολογισμούς ως ανακριβείς.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως εξής:

– νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τρόφιμα, αλλά και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικότερα και εφόσον η νέα πρόταση τύχει έγκρισης από τους Θεσμούς: 

1) αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:

* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)

* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί)

* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης

* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών

* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια

* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2) αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο 13%.

Για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου ο συντελεστής θα μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%.

Επίσης, προβλέπονται μέτρα όπως:

– αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα

– αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης

– θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ

– επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

– διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής

– κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

– δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης

– αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία

– αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση

– αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ

– αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

– αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– περικοπή αμυντικών δαπανών (200 εκατ. για το 2016 και 400 εκατ. για το 2017)

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

 Σχόλια