Μπρος… πίσω το ΥΠΟΙΚ: Αποσύρει τη διάταξη για τις αποδείξεις!

Μπρος… πίσω το ΥΠΟΙΚ: Αποσύρει τη διάταξη για τις αποδείξεις!

Μόλις πριν από λίγα λεπτά πάρθηκε η απόφαση από το ΥΠΟΙΚ να αποσυρθεί η διάταξη για τις αποδείξεις, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως… πρέπει να γίνεται συλλογή αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό γύρω στις 20:00 το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τον κωδικό 049 στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων, τον ίδιο κωδικό που… πριν από λίγο είχε επαναφέρει, προκαλώντας αναστάτωση στους φορολογούμενους!

Τι προέβλεπε μέχρι πριν λίγο η διάταξη 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στη νέα διάταξη που σύντομα έγινε… παλιά, θα διατηρούνταν και το 2015 το 10% του εισοδήματος. Αν δηλαδή, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να δηλώσει αποδείξεις 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που δε θα δήλωνε αποδείξεις του 10%, τότε θα επιβαλλόταν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν. Έτσι θα έπρεπε να πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ.

Στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβανόταν και η διάταξη για τις αποδείξεις, υπάρχει και ένα καλό νέο που προέρχεται από τα… capital controls.

Σύμφωνα με τη νέα παρέμβαση, διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την ενεργοποίηση των capital controls και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών, και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.

 

 Σχόλια