Χάγη: Ένοχος για γενοκτονία ο Κάρατζιτς – Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη

Χάγη: Ένοχος για γενοκτονία ο Κάρατζιτς – Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη

Σε 40 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην ηγέτης της Σερβίας και της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείτο για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ο Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για εγκλήματα γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα πολέμου στην τρίχρονη πολιορκία του Σαράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και καταδικάζεται σε 40 χρόνια κάθειρξη», αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο δικαστής σημείωσε ότι η εντολή για κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, πριν τη μεγάλη σφαγή 8.000 αμάχων Βόσνιων Μουσουλμάνων, δόθηκε από τον Κάρατζιτς.

Παράλληλα, διαβάζοντας την ετυμηγορία, ο Γκον Κουόν τόνισε ότι η πολιορκία του Σαράγεβο, πόλης η οποία κατοικείται από Βόσνιους Μουσουλμάνους, Σερβοβόσνιους και Κροάτες της Βοσνίας, κατά την οποία οι κάτοικοι γίνονταν στόχοι όλμων και ελεύθερων σκοπευτών των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, δε θα μπορούσαν να λάβουν χώρα χωρίς την έγκριση του κ. Κάρατζιτς. Κατά την πολιορκία, στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία μεταξύ 1992 και 1995, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.Σχόλια