Χαλαρώνουν τα capital controls για τις επιχειρήσεις – Στις 150.000 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης

Χαλαρώνουν τα capital controls για τις επιχειρήσεις – Στις 150.000 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης

Μία ημέρα μετά την επείγουσα έκκληση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη για άμεση ανάγκη ρευστού στους εισαγωγείς και επιχειρηματίες υπό τον άμεσο κίνδυνο να μείνει δίχως πρώτες ύλες η ελληνική αγορά,  αλλαγές στο καθεστώς των capital controls αναμένεται να φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και η οποία δείχνει να κάνει λιγότερο ασφυκτικό το πλαίσιο των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροποποιήσεις θα είναι οι εξής:

1) Αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά πελάτη από 100 χιλιάδες ευρώ την ημέρα σε 150 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

2) Προβλέπεται αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά πιστωτικό ίδρυμα από 3,4 εκατομμύρια την ημέρα σε 5 εκατομμύρια την ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις υπόλοιπες.

3) Ημερήσιο όριο που θα εγκρίνουν οι υποεπιτροπές αυξάνεται από €15 εκατ. ανά ημέρα σε € 22 εκατ. ανά ημέρα.

4) Παράλληλα η Επιτροπή προτίθεται να δώσει ευελιξία στις υποεπιτροπές να δημιουργήσουν άλλες επιμέρους υποεπιτροπές ανάλογα με τη γεωγραφική τους ανάπτυξη ούτως ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα πελατείας τους.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει διαρκείς συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα τόσο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι αργά αλλά σταθερά θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι περιορισμοί και οι επιχειρήσεις αλλά και οι πολίτες θα ανασάνουν από τις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλούν τα capital controls τα οποία έχουν επηρεάσει την εξαγωγική αλλά και την εισαγωγική δραστηριότητα.Σχόλια