Χαλάρωση στα capital controls- Δείτε τι αλλάζει

Χαλάρωση στα capital controls- Δείτε τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο να ανακοινώσει νέο γύρο «χαλάρωσης» των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η εξαίρεση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές στα capital controls θα αφορούν την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από το ισχύον πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες.

Αυτή  η εξέλιξη θα ενίσχυε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία με την  ρευστότητα στην αγορά να παραμένει περιορισμένη.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η εξαίρεση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η σκέψη αυτή να γίνει πράξη.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Χωρίς αλλαγές οι «παλιές» καταθέσεις

Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.

Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα «Αυγή».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε ότι το νέο χρήμα θα εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα «χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού που υπάρχει εδώ και έναν χρόνο».Σχόλια