Χαμένοι στη… μετάφραση με επική γκάφα ΑΜΠΕ – Γράψτε… λάθος στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Χαμένοι στη… μετάφραση με επική γκάφα ΑΜΠΕ – Γράψτε… λάθος στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Πληθώρα αντιδράσεων έφερε νωρίτερα η είδηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις περί συνόρων του Οθωμανικού κράτους, με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το σύνολο της αντιπολίτευσης, να καταδικάζει τη ρητορική του Τούρκου προέδρου.

Ωστόσο, η είδηση που δημοσιεύθηκε από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ αποδείχθηκε… λάθος, με την κυβέρνηση να μένει έκθετη, και το παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία να αποφεύγεται στο… παρά πέντε.

Αναλυτικότερα, αρχικά με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέφερε την είδηση πως ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Σύμφωνα πάντα με το αρχικό τηλεγράφημα ο κ. Ερντογάν φέρεται, μάλιστα, να ζήτησε και δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της «Δυτικής Θράκης».

Ωστόσο, το ΑΜΠΕ, με νέο τηλεγράφημα διευκρινίζει ότι εκ παραδρομή αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο τα περί δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώτος της «δυτικής Θράκης», καθώς και ανάλογες αναφορές για Κύπρο, Θεσσαλονίκη και νησιά του Αιγαίου, καθώς οι σχετικές αναφορές αποτελούσαν τελικά σχόλια του τουρκικού Τύπου, και συγκεκριμένα της εφημερίδας Σαμπάχ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διόρθωσή του:

«ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο ‘’Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο’’, τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του ‘’Εθνικού Συμβολαίου’’ και στο σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: ‘’Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου’’.

Ακολουθεί το διορθωμένο τηλεγράφημα του πρακτορείου: 

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ για το περιεχόμενο του Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Την ίδια ώρα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε πως διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ, Μιχάλης Ψύλος, επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο» το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή».Σχόλια