Χάσμα… μεταξύ Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

Χάσμα… μεταξύ Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από τις δηλώσεις που ακολούθησαν έγινε σαφές ότι οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σημαντικές, και, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, «φαίνεται πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και μακρά».

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στο αίτημα της Αθήνας να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το χρέος, τόνισε ότι «αυτή η διάσκεψη υπάρχει, λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε…», για να λάβει την… καθηλωτική απάντηση από το Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».
Ακόμα, πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε και ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές, και συμπλήρωσε ότι: «Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσε ότι «Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» και πρόσθεσε πως: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν».

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θυμίζοντας ωστόσο τον όρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν πρόοδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον».

«Μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι θα συζητήσουμε», υπογράμμισε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

H απάντηση, που έλαβε, ωστόσο από τον κ. Βαρουφάκη ήρθε σε διαφορετικό κλίμα: «Το πρόγραμμα δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής, μέσα από μια πρόθεση για επέκταση του προγράμματος… Θα είναι να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας μέλλον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια λύση που θα προκύψει με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».

Στη συνέχεια, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε…», για να λάβει απάντηση από τον κ. Βαρουφάκη ότι: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε με νόημα ότι «Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».


Σχόλια