«Χάθηκε η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

«Χάθηκε η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Οι ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπως φαίνεται… σώθηκαν, με την σχετική ατζέντα να αναφέρει ότι κατά την εν λόγω συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης «εστιάζοντας σε σχέδια που θα δώσουν ώθηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Eurogroup για τα θέματα που θα συζητηθούν στις 20 Φεβρουαρίου αναφέρεται πως «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της 2ης αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Την σχετική είδηση επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καθεστώς βαθιάς κρίσης, συνδέοντάς το με τον χρόνο που θα κλείσει αξιολόγηση, και ουσιαστικά διαμηνύοντας πως οι εταίροι δεν θα βιαστούν για την επίτευξη λύσης στις διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει λύση – ούτε πολιτική, όπως προσδοκά η κυβέρνηση – μέχρι τη Δευτέρα, οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Σχόλια