11:59 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις

«Η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις και όσες έχει υποχρεωθεί να εφαρμόσει στην πραγματικότητα τις υπονομεύει» τονίζει αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των άλλων, μιλώντας προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει πως «η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα». Επισημαίνει πως «ζητάμε πολιτική αλλαγή, αν και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να την επιβάλουμε» ωστόσο θεωρεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων. Και προσθέτει ότι «δεσμευόμαστε σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, που στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων». Παράλληλα δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει διδαχθεί από τα λάθη της και τα λάθη των άλλων.

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ και τον Δημήτρη Χαροντάκη έχει ως εξής:

-Κύριε Αντιπρόεδρε πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών;

– Μετά τη «λεβέντικη» και «ηρωική» στάση των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση έκανε μεγάλες υποχωρήσεις προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα – αυτή που θα έδιωχνε μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο – και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύεσεις για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, δέχθηκε να προνομοθετήσει τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Δέχτηκε να παραμείνει στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Δέχτηκε να μετατεθούν οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος. Δέχτηκε να παραταθεί η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα πακέτο πραγματικά πολύ σκληρό και επώδυνο, που φοβάμαι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε σημαντικές πτυχές του. Βεβαίως η κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει να πανηγυρίσει για ό,τι και αν συμβαίνει, προσπάθησε να στήσει το βράδυ της Δευτέρας ένα επικοινωνιακό σόου, μια αποκριάτικη μασκαράτα για να κρύψει τα μέτρα και να συσκοτίσει το διαπραγματευτικό βατερλό της. Βγήκαν, λοιπόν, με περισσή προκλητικότητα και αβάσταχτη ελαφρότητα ο κ. Παππάς, ο κ. Σπίρτζης και άλλα κυβερνητικά στελέχη για να μας κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια μας.

Ωστόσο οι κυβερνητικοί χοροί και τα πανηγύρια δεν κράτησαν ούτε μέχρι το κάψιμο του καρνάβαλου. Ο κ. Δραγασάκης χτύπησε καμπανάκι όταν δήλωσε – το άκουσαν άραγε όσοι πανηγύριζαν; – ότι υπάρχουν «ανοιχτοί λογαριασμοί» με το ΔΝΤ. Επίσης, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν μια παράξενη απόσταση από τα πράγματα. Φοβάμαι, δε, ότι από την ερχόμενη Τρίτη που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και θα έρθουν στη δημοσιότητα αυτά που πραγματικά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, θα βρεθούμε όλοι μπροστά σε πολύ οδυνηρότερες εκπλήξεις.

-Μετά από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η διαπραγμάτευση πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θεωρείτε ότι τώρα είναι η στιγμή για εκλογές;

– Δεν έχουμε κάποια βουλιμία για την εξουσία, γνωρίζουμε ότι θα πιάσουμε αναμμένα κάρβουνα. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι ο λογαριασμός μ’ αυτή την κυβέρνηση συνεχώς μεγαλώνει και αυτό θα δυσκολέψει τις προσπάθειές της επόμενης κυβέρνησης, αλλά κυρίως τις προσπάθειες της χώρας. Γι’ αυτό ζητάμε πολιτική αλλαγή, αν και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να την επιβάλουμε. Φοβάμαι ωστόσο ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει είναι ένα τσιρότο, ένα μπάλωμα, που θα μετακινήσει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το μνημόνιο λήγει τον Ιούνιο του 2018 και αρκετά νωρίτερα η χώρα πρέπει να έχει επιστρέψει στις αγορές. Μπορεί άραγε να συμβεί αυτό, με μια οικονομία που σέρνεται; Το θέμα της περιορισμένης εμπιστοσύνης είναι καίριο. Και αυτό ακριβώς είναι που θα κρατήσει ανοιχτές τις πολιτικές εξελίξεις.

-Ασκείτε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ποιές είναι κατά την γνώμη σας συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;

– Η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις και όσες έχει υποχρεωθεί να εφαρμόσει στην πραγματικότητα τις υπονομεύει. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ελληνικό. Ενοχλεί την αριστεροσύνη των κυβερνητικών στελεχών να μπουν μπουλντόζες στο παλαιό αεροδρόμιο και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας! Δυστυχώς αντίστοιχη πρακτική ακολουθούν παντού. Θυμηθείτε την πολιτική τους στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το ΔΕΣΦΑ, την ΤΡΕΝΟΣΕ, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειες, το νόμο πλαίσιο για την απλοποίηση της δημιουργίας επιχειρήσεων που είχα ψηφίσει ως υπουργός Ανάπτυξης κ.ο.κ. Παντού η κυβέρνηση επιδεικνύει τις ίδιες ιδεοληψίες και την ίδια αναποτελεσματικότητα.

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ένα δικό μας πρόγραμμα που θα υπερβαίνει το μνημόνιο. Μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, λ.χ., με την εισαγωγή της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στη δικαιοσύνη για την επιτάχυνση της απονομής της, στην παιδεία με υιοθέτηση των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών, προώθηση της άμιλλας και της αξιοκρατίας κ.ο.κ.

Με τις αλλαγές αυτές θα αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα και θα στείλουμε το μήνυμα ότι στρεφόμαστε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

– Κύριε Χατζηδάκη εδώ και αρκετούς μήνες η Νέα Δημοκρατία καταρτίζει το νέο της πρόγραμμα, βασικός πυρήνας του οποίου είναι το οικονομικό της πρόγραμμα. Ποιοί είναι οι βασικοί του άξονες και σε τι θα διαφοροποιείται έναντι του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος;

– Για τη ΝΔ η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι σε καμιά περίπτωση μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της σοβαρότητας και της κοινής λογικής που ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν σε 3 χρόνια από το μνημόνιο. Δεν υποσχόμαστε, λοιπόν, στον κόσμο μαγικές συνταγές. Η στόχευση η δική μας είναι να πούμε λίγα και να τα κάνουμε όλα. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων. Σ΄ αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων για να γίνει η χώρα μας πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μαζί με την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων για να πάρει ανάσες το τραπεζικό σύστημα κ.λπ. Πέραν αυτών, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των άλλων. Και υποσχόμαστε στον κόσμο ότι θα είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο πόλεμος της γενιάς μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε.

-Θεωρείτε ότι ο μνημόνιο και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μπορούν να την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα; Είναι αυτή η λύση στο ελληνικό πρόβλημα;

– Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι η στροφή στην παραγωγή. Η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι. Η διανομή, μην το ξεχνάτε, έχει ως προϋπόθεση την παραγωγή! Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να εκπλήξουμε ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές. Πρέπει να τους πείσουμε ότι Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αυτή, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται η πιο μνημονιακή απ’ όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Διότι με την πολιτική της – τη λατρεία που τρέφει απέναντι στους φόρους και την απέχθεια που έχει απέναντι στις μεταρρυθμίσεις – παρατείνει συνεχώς την κρίση της οικονομίας μας και κατ΄ επέκταση την παραμονή μας στα μνημόνια.

– Κύριε αντιπρόεδρε, ποιά είναι η στρατηγική σας αντίληψη για την ελληνική οικονομία σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές με γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις;

– Ακριβώς επειδή ζούμε σ’ ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές με γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις η θέση της χώρας είναι μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. Και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, με συνέπεια και συνέχεια, ώστε να μην αμφισβητηθεί ξανά η θέση μας μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να είναι δακτυλοδεικτούμενη η μόνη χώρα μέσα στα μνημόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση και θα κάνει ξανά την οικονομία μας εύρωστη και ανταγωνιστική. Μην ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Στην Κύπρο ζουν Έλληνες! Γιατί ο Ελληνισμός εκεί τα κατάφερε, και εμείς εδώ όχι; Μήπως γιατί εκεί πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα; Μήπως γιατί εκεί πιστεύουν σ’ ένα κράτος που δεν πρέπει να είναι σπάταλο; Μήπως γιατί δεν λατρεύουν τους φόρους; Ας τα δούμε επιτέλους και εδώ! Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι μια επανάσταση σοβαρότητας και κοινής λογικής! Αρκετά πια με την πολιτική αερολογία!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας