14:41 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στον όρμο Γκουαναμπάρα

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στον όρμο Γκουαναμπάρα

Μπροστά σε ένα παράξενο φαινόμενο βρέθηκαν οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο και οι ειδικοί που κλήθηκαν να το εξηγήσουν. Στο μολυσμένο κόλπο της πόλης, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι αγώνες ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, ξεβράζονται χιλιάδες νεκρά ψάρια το τελευταίο διάστημα. Η αιτία παραμένει μυστήριο, καθώς ούτε οι ειδικοί κατάφεραν να δώσουν απάντηση στο φαινόμενο.

Τα ανθρώπινα λύματα που καταλήγουν στον όρμο Γκουαναμπάρα, ήταν ήδη εδώ και καιρό αιτία ανησυχίας για τους αθλητές που θα αγωνιστούν στο Ρίο.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διαβεβαιώνει ότι τα νερά θα είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, έχει δημιουργήσει θόρυβο, καθώς η εικόνα των χιλιάδων νεκρών ψαριών, συνοδευόμενη από την αποπνικτική δυσωδία της σήψης τους, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να απέχουν χρονικά λιγότερο από δύο χρόνια, έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.

Οι δημοτικές αρχές αφαίρεσαν 20 τόνους νεκρά ψάρια του είδους σαμπάλο, από την ίδια οικογένεια με τις ρέγγες και τις σαρδέλες, καθώς και τέσσερις νεκρές θαλάσσιες χελώνες, ενώ οι επιστήμονες δεν διαθέτουν μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη, που να αποδεικνύει ότι αιτία του φαινομένου είναι η ρύπανση.

«Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν πρόκειται για θέμα χημικής ή τοξικής ρύπανσης των υδάτων», δήλωσε ο ωκεανογράφος Ντέιβιντ Ζέε του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ανάλυση του νερού που διενεργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο του Περιβάλλοντος, δεν έφερε στο φως κάποιο τοξικό χημικό ή ασυνήθιστη αλλαγή στο pH, την αλμυρότητα ή το ποσοστό οξυγόνου του νερού.

Μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, πολλοί θεωρούν ότι αίτιο του φαινομένου είναι οι πετροχημικές δραστηριότητες του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras και διαμαρτύρονται για τη μυρωδιά, την αδυναμία κολύμβησης στα νερά και την πτώση της αλιείας.

Πέντε από τα ψάρια εστάλησαν στο τμήμα βιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο για περαιτέρω ανάλυση, ενώ μία άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι για τα νεκρά ψάρια ευθύνεται η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, καθώς τα σαμπάλο είναι πολύ ευαίσθητα στην παραμικρή έλλειψη οξυγόνου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας