Χίος: Τούρκοι τουρίστες παγιδεύτηκαν στο λιμάνι

Χίος: Τούρκοι τουρίστες παγιδεύτηκαν στο λιμάνι

Πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν, οι εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες που είχαν παγιδευτεί στο τελωνείο του νησιού, λόγω μη λειτουργίας του συστήματος ελέγχου των διαβατηρίων. Η απελευθέρωση έγινε μετά από επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη Χίου, τον Σταμάτη Κάρμαντζη, με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα.

Με εντολή Τόσκα έγινε επιτρεπτή η είσοδος των Τούρκων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί.

Το συμβάν εξελίσσεται από τις 8:30 σήμερα το πρωί, με το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, δηλαδή δεν υπήρχε πρόσβαση στα δεδομένα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το σύστημα δεν λειτουργούσε αρχικά στη Χίο, όμως στη συνέχεια αυτό έγινε σε όλο το Αιγαίο ακόμη και στον Έβρο. Με αποτέλεσμα, οι Τούρκοι τουρίστες που κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα περνούν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού, να εγκλωβιστούν στα τελωνεία.

Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν προβλήματα στον έλεγχο διαβατηρίων όμως με ημίωρες, το πολύ διακοπές.

Στο νησί της Χίου, η αναμονή σήμερα ξεπέρασε τις τρεις ώρες, γεγονός που προκάλεσε ένταση και εκνευρισμό. Από την ταλαιπωρία και κάτω από τον ήλιο, μία γυναίκα επισκέπτρια κατέρρευσε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου. Τελικά, μετά τις 12 το μεσημέρι, με εντολή του κ. Τόσκα δόθηκε λύση και η είσοδος επιτρέπεται με τυπικό έλεγχο από τους αστυνομικούς, του διαβατηρίου και της θεώρησης (VISA) καθώς και των εγγράφων ταυτοπροσωπίας των επισκεπτών.

Λόγω της θρησκευτικής τους γιορτής, είχαν καταφθάσει στη Χίο χθες βράδυ πάνω από 6.000 Τούρκοι επισκέπτες. Αντίστοιχα, στην καλοκαιρινή περσινή περίοδο είχαν προσέλθει 3.500 Τούρκοι τουρίστες.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκοτώνουν πρόσφυγες στα σύνορα με τη ΣυρίαΣχόλια