Χλαμύδια: Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις σε νέες γυναίκες

Χλαμύδια: Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις σε νέες γυναίκες

Η μόλυνση με χλαμύδια είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη, βακτηριδιακή λοίμωξη σε νέες γυναίκες. Προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia Trachomatis.

Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις με τα χλαμύδια, είναι συχνότερες στις νέες γυναίκες από ότι υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Προκαλούν έτσι μια σημαντική επιπρόσθετη επιβάρυνση για την υγεία της ευάλωτης αυτής ομάδας.

Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Yale των Ηνωμένων Πολιτειών, μελέτησαν σε 411 νέες γυναίκες τη συχνότητα και εξέλιξη των μολύνσεων με τα χλαμύδια. Η αρχική διάγνωση έγινε όταν οι γυναίκες ήσαν ηλικίας από 14 έως 19 ετών.

Εκτός από την αρχική αξιολόγηση που έγινε κατά την πρώτη επίσκεψη των γυναικών σε ιατρικό κέντρο για προβλήματα αναπαραγωγής, αυτές εξετάστηκαν ξανά στους 6, 12 και 18 μήνες αργότερα. Από το σύνολο των γυναικών, οι 386 παρακολουθήθηκαν μακροχρόνια για μέσο όρο 4.7 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 54% των γυναικών είχαν παρουσιάσει μόλυνση από τα βακτηρίδια χλαμύδια. Το 30% του συνόλου, παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.

Βασικά το 50% των γυναικών που είχαν προσβληθεί από χλαμύδια, παρουσίαζαν ξανά επαναλαμβανόμενες μολύνσεις με τα βακτηρίδια. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων ήταν κατά μέσο όρο 5.2 μήνες.

Η εν λόγω έρευνα μάς δείχνει, ότι απαιτούνται καλύτερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος, δεδομένου ότι τα χλαμύδια είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος και ότι σχεδόν 50% των γυναικών που παρουσίαζαν τη μόλυνση, την είχαν παρουσιάσει παλαιότερα και πιθανόν να είχαν πάρει τη θεραπεία.

Συγκεκριμένα χρειάζεται καλύτερη συμβουλευτική στήριξη στις γυναίκες που προσβάλλονται από τη νόσο, ως μέρος της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της πάθησης.

Χρειάζονται καλύτεροι τρόποι διαχείρισης του προβλήματος επαναμόλυνσης από τους σεξουαλικούς συντρόφους των νέων γυναικών.

Το ζήτημα είναι σοβαρότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σεξουαλικοί σύντροφοι, δεν προσέρχονται για περίθαλψη σε ιατρικά κέντρα. Παραμένουν χωρίς θεραπεία, δεν τυγχάνουν συμβουλευτικής στήριξης και μεταδίδουν ξανά τα βακτηρίδια αυξάνοντας τους κινδύνους επιπλοκών με μη αναστρέψιμα, σοβαρά προβλήματα, σε νέες γυναίκες.

Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται εύκολα με τις σύγχρονες αντιβιοτικές θεραπείες. Στις περιπτώσεις όμως που η πάθηση παραμένει χωρίς θεραπεία, είναι σε θέση να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Σε πολλές περιπτώσεις τα χλαμύδια δεν προκαλούν συμπτώματα.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν τα χλαμύδια περιλαμβάνουν εκκρίσεις από το πέος, κόλπο ή πρωκτό, πόνους κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή.

Στις γυναίκες, προκαλούνται πόνοι ή κράμπες στην κάτω κοιλία, στην περιοχή της λεκάνης. Στους άνδρες, αίσθημα καύσου ή φαγούρας στην κατάληξη της ουρήθρας στην κεφαλή του πέους και πόνους στους όρχεις

Χωρίς θεραπεία, τα βακτηρίδια Chlamydia Trachomatis προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες όπως στειρότητα, έκτοπη εγκυμοσύνη, χρόνια φλεγμονώδη νόσο του αναπαραγωγικού συστήματος και ευπάθεια στην προσβολή ή μετάδοση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.  

Πηγή : isotimos.comΣχόλια