Χουλιαράκης: Στόχος μας η αισθητή μείωση της ετήσιας δόσης εξυπηρέτησης του χρέους

Χουλιαράκης: Στόχος μας η αισθητή μείωση της ετήσιας δόσης εξυπηρέτησης του χρέους

Στόχος της Αθήνας είναι η «αισθητή μείωση της ετήσιας δόσης εξυπηρέτησης του χρέους, με στόχο την ευχέρεια κινήσεων στην αντιμετώπιση πχ. της ανεργίας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Στην παρέμβαση της Γερμανίδας δημοσιογράφου, ότι το Βερολίνο αναμένεται να προβάλλει αντίσταση, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε ότι «Θα είναι, δίχως αμφιβολία, σκληρές οι διαπραγματεύσεις».

Στο θέμα των capital controls, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι: «Θέλουμε να τα τερματίσουμε το συντομότερο. Ήδη οι έλεγχοι έχουν χαλαρώσει. Αναμένω, αν διατηρηθεί η τωρινή σταθερότητα, να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στα τέλη Μαρτίου».

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί σήμερα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, μετά από τις μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιρού, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε, μεταξύ άλλων,: «…Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές υπάρχει μια σχέση συνεργασίας.

«Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης και θέλουμε να συναποφασίζουμε την πορεία που παίρνει η Ευρώπη. Και εκεί υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η συμμετοχή και όχι η αποχώρηση. (…) Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι μια λογική δημοσιονομική πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη πηγαίνουν μαζί. Παλαιότερες κυβερνήσεις αγνόησαν παντελώς την κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως το να αποδίδεται σημασία μόνο στην κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, δεν οδηγεί πουθενά. Θα πρέπει να συνδυάσουμε και τα δύο. Αυτή είναι η ατζέντα για το μέλλον της Αριστεράς. Είναι ένας διαρκής αγώνας και γι’ αυτόν απαιτούνται σύμμαχοι (σ.σ. στην Ευρώπη)», επεσήμανε ο ίδιος.Σχόλια