Χουντής: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

Χουντής: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι για μια νέα συμφωνία, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις και στο πρόγραμμά της, με βασικό της όπλο τη στήριξη του λαού.

Ο κ. Χουντής υπενθυμίζει ότι προεκλογικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χρέος να αντιμετωπισθεί με ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακό σοκ και όχι με μέτρα τύπου ΔΝΤ που, όπως εκτιμά, χρησιμοποιούν σαν «φάρμακο» και «πανάκεια» την κοινωνική υποβάθμιση.

«Η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. Αυτό έχει πλέον αναγνωρισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους» σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός και χαρακτηρίζει τη σχέση ΔΝΤ – Ευρωζώνης «προβληματική από την αρχή».

«Τα σχήματα “τρόικα” και “μνημόνιο” βρίσκονταν από την αρχή σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες» υποστηρίζει.

«Το καίριο δίλημμα είναι το εξής: μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν φτώχεια, ανεργία, υπανάπτυξη; ‘Η θα προχωρήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποβλέπουν στην ευημερία της;» διερωτάται ο κ. Χουντής.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι στις αρχές Ιουνίου, αν δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης που καθυστερεί από τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, παρατηρεί ότι από τις συζητήσεις έχει καταστεί πια φανερό ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία – λύση. «Όχι απλώς για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση. Ούτε για να συνεχίσουμε – όπως συνήθως – να συζητάμε μνημονιακά μέτρα. Θέτουμε τα βασικά προβλήματα και επιδιώκουμε μια λύση στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους και της ανάπτυξης. Αυτά είναι τα πολιτικά στοιχεία που προέκυψαν από τη Ρίγα και μας κάνουν πιο αποφασιστικούς στο να επιδιώξουμε την πολιτική λύση» υπογραμμίζει ο κ. Χουντής.Σχόλια