Χρέος & επενδύσεις επί τάπητος στις συναντήσεις Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ & Χόγιερ

Χρέος & επενδύσεις επί τάπητος στις συναντήσεις Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ & Χόγιερ

Το θέμα του χρέους αλλά και οι επενδύσεις τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, στον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 – παρ’ όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 – έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ενώ τα τρία εναπομείναντα προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως είπε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ανέφερε επιπλέον ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι οι κοινωνικές αναταραχές θα σταματήσουν όταν η ανάπτυξη επανέλθει στη χώρα.Σχόλια