Χρυσόγονος: Ενιαίο μέτωπο των κομμάτων του Συνταγματικού τόξου για την αναδιάρθρωση του χρέους

Χρυσόγονος: Ενιαίο μέτωπο των κομμάτων του Συνταγματικού τόξου για την αναδιάρθρωση του χρέους

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Ρεπορτάζ» με τον Πέτρο Κουσουλό στον Alpha 989. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την δεύτερη αξιολόγηση μετά και τις δηλώσεις του Σόιμπλε πως «αν φύγει το Ταμείο, λύση με ESM και νέο μνημόνιο», για την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την αδράνεια της πολιτείας να προστατέψει τους πρόσφυγες από την κακοκαιρία, το Κυπριακό που απασχολεί την διεθνή κοινότητα αυτές τις μέρες αλλά και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

Για τις δηλώσεις Σόιμπλε 

Φοβού τον Σόιμπλε και δώρα φέροντας. Είναι εμφανές ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να είναι στο ελληνικό πρόγραμμα. Εδώ και καιρό. Αφού δεν συμμετέχει και ως δανειστής. Επί της ουσίας τα δανεικά του ΔΝΤ είναι τοξικό γιατί δίνονται για λίγα χρόνια με πολύ υψηλό επιτόκιο. Είναι ο χειρότερο δανειστής. Αν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα μας δάνειζε 6 δισ. Λίγα χρήματα δηλαδή. Δεν θα βγούμε κερδισμένοι στο οικονομικό αντάλαγμα. Ζητά σκληρά ανταλλάγματα απ’αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Το μόνο σωστό που λέει το Ταμείο είναι ότι χρειάζονται μέτρα για το ελληνικό χρέος, γιατί όπως σωστά λέει δεν είναι για βιώσιμο όπως σωστά λέει. Είναι ένας κυκεώνας αυτή η κατάσταση. Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ως δανειστής το ερώτημα είναι τι παραπάνω μπορεί να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Δηλαδή η Γερμανία, γιατί χωρίς την Γερμανία, δεν υπάρχει πρόγραμμα. Έχει το μεγάλο μέγεθος

Για την 2η αξιολόγηση 

Η δόση που συνοδεύει την αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2016. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μόνο αυτά τα λεφτά. Δηλαδή τα 6 δισ που προβλέπει η 2η αξιολόγηση. Περίπου άλλα τόσα για να καλυφθούν οι δανειακές μας ανάγκες. Περίπου 12,5 δισ, 13 δισ πρέπει να έχουμε μέχρι το τέλος του 2017. Χρειάζεται και ένα εθνικό μέτωπο για να δοθεί μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να κάνουμε μέτωπο για να επιτύχουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούν με αυτό. 

Για την χρηματοδότηση της ΕΕ για το προσφυγικό 

Ένα μέρος των χρημάτων τα παίρνει το κράτος που κάνει έξοδα, δεν το παίρνει για να το βάλει στην τσέπη ή για άλλους σκοπούς. Υπάρχουν τεράστια έξοδα, ένα άλλο μέρος των χρημάτων πάει στις ΜΚΟ που και αυτές βοηθάνε στο προσφυγικό. Δεν είναι εύκολο πράγμα η διαχείριση του προσφυγικού, σε μία Ελλάδα που δεν έχει τα οικονομικά μέσα και επαιτεί από την ΕΕ. Ενδεχομένως σε κάποια σημεία θα μπορούσε να υπήρξε καλύτερα διαχείριση αλλά δεν είναι εύκολα. Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση. Δεν είναι εύκολο να βρεις σταθερά καταλύματα για τόσο πολύ κόσμο. Το χειρότερο, έχει περάσει. 

Για το Κυπριακό 

Για το άμεσο μέλλον δεν αισιοδοξώ, δεν υπάρχει συνομιλητής που θέλει να κάνει βήματα πίσω. Ο Ακιντζί είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αν έκανε εκλογές στο ψευδοκράτος δύσκολα θα έμπαινε στη βουλή. Βραχυπρόθεσμα το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι να μην σταματήσουν οι συζητήσεις. 

Για τις σχέσεις του με το Μαξίμου

Δε θέλω να δώσω περισσότερη τροφή για εσωστρέφεια, ούτε είναι προσωπικά τα θέματα αλλά πολιτικά. Έχω μιλήσει γι’αυτά στον προσυνεδριακό διάλογο η οποία είναι δημοσιευμένη, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω. 

Ακούστε την συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στον Πέτρο Κουσουλό κάντε κλικ ΕΔΩ

 

 Σχόλια