Δ. Αβραμόπουλος: Δεν ποντάρουμε μόνο στην Τουρκία

Δ. Αβραμόπουλος: Δεν ποντάρουμε μόνο στην Τουρκία

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιώντας για τις επερχόμενες συνέπειες που θα επιφέρει

ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία.

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό. Στις αρχές του χρόνου η Ευρώπη δεν μπορούσε άλλο να παρακολουθεί άπραγη πώς πνίγονταν άνθρωποι στο Αιγαίο, αναφέρει.

Κατά τον Γιούνκερ, η Ε.Ε. πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως η Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει στη Welt ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας. «Η συμφωνία με την Τουρκία», όπως υπογραμμίζει, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό». «Δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί», συμπληρώνει.

Τα δύο τελευταία χρόνια άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συντελεστεί εν γένει σημαντικό έργο στο πεδίο αυτό στην Ε.Ε.. «Σε χρόνο ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας», τονίζει.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα επέστρεψε ο Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΣχόλια