Δ. Αβραμόπουλος: Ο μηχανισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί

Δ. Αβραμόπουλος: Ο μηχανισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί

«Ήρθε η στιγμή να αντικατασταθούν οι χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές, με την εξασφάλιση ασφαλών διαδρόμων διέλευσης» δήλωσε, σήμερα το πρωί, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης για τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αναγνώρισε την ανεπάρκεια του μεταρρυθμισμένου μηχανισμού του Δουβλίνου ζητώντας να προχωρήσουν τα κράτη σε μια «φιλόδοξη βελτίωσή του», ενώ παράλληλα τόνισε ότι το υφιστάμενο σύστημα μετεγκατάστασης «δεν λειτουργεί», χαρακτηρίζοντάς το ως «μη δίκαιο και μη βιώσιμο» το σύστημα παροχής ασύλου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της Κομισιόν είναι να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον μηχανισμό του Δουβλίνου.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο η Κομισιόν πρόκειται «να καταθέσει συμπληρωματικές  προτάσεις για πρωτοβουλίες με στόχο την ύπαρξη μεγαλύτερης σύγκλισης στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου και τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων».

Βάσει των νέων προτάσεων, στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα «Eurodac», σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων μεταναστών, που αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αβραμόπουλο, «οι διαδικασίες ασύλου θα αντικατασταθούν από πλήρως εναρμονισμένους κανονισμούς, με στοχευμένες τροποποιήσεις στην οδηγία που αφορά στους όρους υποδοχής».

Παράλληλα, θα δοθεί «ενισχυμένη εντολή» στον EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου), ώστε να αποφεύγονται πλέον τα φαινόμενα με μετανάστες που ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ασφαλείς διαδρόμους προς την Ευρώπη, γι’ αυτό θα προτείνουμε έναν οριζόντιο μηχανισμό μετεγκατάστασης», ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι η κρίση έδειξε ότι «το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί και σίγουρα πρέπει να αναβαθμισθεί το σύστημα παροχής ασύλου».

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ένωσης, υπογράμμισε ότι «στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως αυτή που αφορά τα κενά σε δεξιότητες και ειδικότητες, που θα χρειασθεί να καλυφθούν από μετανάστες με προσόντα». Ενημέρωσε ότι η Επιτροπή «επεξεργάζεται σχέδιο ολοκλήρωσης για την ένταξη υπηκόων τρίτων κρατών».

«Το προσφυγικό αποτέλεσε καταλύτη για να επιταχυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Ίσως να φαίνεται ενίοτε, πολύ ζοφερή η εικόνα. Το ερώτημα είναι εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτή την κρίση, αντί για καταστροφή, σε ευκαιρία» κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σχόλια