Δ. Αβραμόπουλος: Συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Δ. Αβραμόπουλος: Συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι μια συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, τόνισε σε ομιλία του στο Harvard ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. O επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ο οποίος  βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: «Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια».

Στην ομιλία του o κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν  και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα πως «όσο οι χώρες της ΕΕ ρίχνουν την ευθύνη η μία στην άλλη, η κατάσταση θα χειροτερεύσει» και  έσπευσε να τονίσει πως η  κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη-μέλη. «Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, τη στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας  επίτροπος παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Ελλάδα και Ιταλία για την καταγραφή των μεταναστών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα μέτρα που λαμβάνονται και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων.Σχόλια