Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Δ. Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος «είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1, τονίζοντας στην συνέχεια ότι αν δεν αλλάξει τάξη στην εξουσία, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό Σύνταγμα.

Χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως «αποπροσανατολιστική», προκειμένου «να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Πέραν τούτων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες γίνεται συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ρωτήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ότι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη».

Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο», προσθέτοντας ότι «υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό» και τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι «επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία».

Με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ «δεν αλλάζει η αντεργατική πολιτική, αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του ο λαός» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, «η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (σ σ που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) «ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ».

Διαβάστε επίσης:

Δημ. Κουτσούμπας: Οι κυβερνώντες να σταματήσουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαόΣχόλια