Δεύτερη αξιολόγηση: Καλό Πάσχα!

Δεύτερη αξιολόγηση: Καλό Πάσχα!

Γράφει ο Ρενάτο Λέκκα 

Την Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorkingGroup  και ουσιαστικά θα φανεί μία καθαρή εικόνα για την πορεία της 2η αξιολόγησης. Το ευχάριστο σενάριο, και αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά αλλά και κάποιο μέρος των δανειστών είναι να κλείσει η αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Αυτός όμως δεν διαφαίνεται.

Ακόμη και η πιο αισιόδοξη εκ των δανειστών Κομισιόν που στις εκτιμήσεις της έκανε λόγο ακόμα και για συμφωνία μες τον Δεκέμβριο τώρα λέει για Φεβρουάριο και βλέπουμε…Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη Πέμπτη, δεν μίλησε για ενδεχόμενο συμφωνίας στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλά για μια αποτίμηση της κατάστασης.

«Φταίνε οι εξαγγελίες Τσίπρα»

Το σίγουρο είναι πως στη συνεδρίαση του ΕWG θα συζητήσουν για τη δεύτερη αξιολόγηση δύο βδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Η τελευταία τους συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα είχε τη μορφή τηλεδιάσκεψης εν μέσω της κρίσης που είχαν προκαλέσει οι παροχές της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφερε πίσω τη δεύτερη αξιολόγηση. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι επί δύο βδομάδες οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αφορούσαν την επίλυση αυτού του ζητήματος και το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σκληρή διαπραγμάτευση Βερολίνου – ΔΝΤ 

Πάντως, ένα ακόμα αγκάθι στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης είναι  η στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, και το εάν θα βρεθεί η μεταξύ τους λύση που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χωρίς να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για την περίπτωση που δεν εκπληρώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. 

Ουσιαστικά η Κομσιόν δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαπραγμάτευση. Τον βασικό ρόλο έχουν συνήθης ύποπτος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπε, και όπως είναι φυσικό το Ταμείο.

  1. Όλα κρίνονται από την στάση του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Όπου το μεν Ταμείο περιμένει στην γωνία και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου θα χαράξει και αυτός την πολιτική του αλλά θα δώσει – όπως συνηθίζεται να λέμε – και την γραμμή των ΗΠΑ για το θέμα της Ελλάδας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι χωρίς να υπάρξει σαφή εικόνα για την προνομοθέτηση οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα.

Τα σενάρια

Καλό σενάριο: Το EWG αποφασίζει την επιστροφή της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα μπουν τα θεμέλια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο.

Κακό σενάριο: Περνά ο Φεβρουάριος χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, τον Μάρτιο η Ολλανδία έχει βουλευτικές εκλογές, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη περνά σε μία προεκλογική φάση, όπου καμία χώρα δεν θα έχει την διάθεση να ασχοληθεί «για ακόμα μία φορά με το ελληνικό πρόβλημα».Σχόλια