Δέκα εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των συνόρων

Δέκα εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των συνόρων

Πρόσθετη βοήθεια, ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της διαχείρισης συνόρων στην ΠΓΔΜ, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα για βοήθεια από την ΠΓΔΜ και τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με την τεχνική υποστήριξη της Frontex, η ειδική αυτή χρηματοοικονομική βοήθεια αποσκοπεί στη στήριξη της ΠΓΔΜ για να βελτιωθεί η διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης».

Ειδικότερα, αφορά τη βελτίωση των συστηματικών συνοριακών ελέγχων και επιτήρησης, της ταυτοποίησης και της καταγραφής των πολιτών τρίτων χωρών που διασχίζουν τα σύνορα με νόμιμη και παράνομη οδό, και στην καταπολέμηση και πρόληψη του λαθρεμπορίου μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και του διασυνοριακού εγκλήματος, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επεκτείνει τη βοήθεια προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν είπε: «Η προσφυγική κρίση ασκεί ιδιαίτερα υψηλή πίεση στις χώρες κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ να βελτιώσουν τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης και να συνδράμουν στις δαπάνες για τους συνοριοφύλακες που στέλνουν κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ και η Σερβία στα νότια σύνορα της χώρας».Σχόλια