Δεν μπορούν να τα βρουν οι υπουργοί μεταξύ τους – Τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ

Δεν μπορούν να τα βρουν οι υπουργοί μεταξύ τους – Τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ

«Δεν τίθεται θέμα παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ, δεν υπάρχει ενιαίος χρόνος παραγραφής για τα εγκλήματα αλλά χρειάζεται ένα προς ένα να ερευνηθούν», διευκρίνισε από την Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή όπως τόνισε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν ότι παραγράφεται η ποινική ευθύνη από τη λίστα Λαγκάρντ.  Όμως στην πραγματικότητα ο υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, πριν από μικρό χρονικό  διάστημα είχα «χτυπήσει», από το βήμα της Βουλής «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο παραγραφής κάποιων υποθέσων από τη λίστα, στο τέλος του χρόνου.

Νωρίτερα , ο κ. Παρασκευόπουλος, εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις  τονίζοντας παράλληλα ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, «είναι σε γενικές γραμμές ελαφρότερες από την ισχύουσα νομοθεσία».

«Το παρόν νομοσχέδιο βοηθά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, κάνοντας λόγο για διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στις αρμόδιες Επιτροπές, έγινε προσπάθεια να υπάρξει αντιρρόπηση στο σύστημα, ώστε από τη μια να είναι αυστηρές οι ποινές για τους μεγάλους φοροφυγάδες και από την άλλη, όσοι κάνουν μικρές φορολογικές παραβάσεις, να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις.

«Με το παρόν νομοσχέδιο, προσδιορίζεται το ύψος του ποσού της φορολογικής παράβασης που θεωρείται πλημμέλημα ή κακούργημα και αποσαφηνίζονται στο πολίτη τα εγκλήματα για τα οποία οδηγείται σε ποινικό δικαστήριο ή του επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις», ανέφερε.Σχόλια