«Δεν πρέπει να δώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ»

«Δεν πρέπει να δώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ»

«Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζιγκ ζαγκ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστιν Λαγκάρντ» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο αν.Υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος με αφορμή πληροφορίες ότι το Ταμείο ζητά από τους ευρωπαίους διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Ο Κώστας Ήσυχος τόνισε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να πάρει σοβαρά προσεγγίσεις που θα ακυρωθούν αύριο από τους ίδιους που σήμερα λένε άλλα και σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί το μεγάλο καρκίνωμα για τις επόμενες γενιές.

Τέλος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα της και τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί την επόμενη εβδομάδα η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό ταμείο γιατί μέλημα της κυβέρνησης είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

Με αφορμή πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους να αγοράσουν το χρέους που έχει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Όλοι έχουμε δει το έργο που αναφέρεται στο λεγόμενο «καλό και κακό μπάτσο». Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μεγάλα ζιγκ-ζαγκ του ΔΝΤ και της κας Λαγκάρντ, πόσοι θυμόμαστε και πως θυμόμαστε αυτή την φοβερή περίπτωση του συντελεστή που ήταν λάθος επομένως δύσκολα κανείς μπορεί να πάρει στα σοβαρά προσεγγίσεις που μπορεί την άλλη μέρα να ακυρωθούν από τους ίδιους που σήμερα λένε άλλα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία εκεί που βρίσκεται να ξαναπούμε και πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό, δεν είναι πρόβλημα δεικτών μόνο. Βεβαίως και είναι πολύ σημαντικές οι ημερομηνίες που έρχονται και που η χώρα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες οικονομικές διαδικασίες που της έχουν επιβληθεί αλλά από εκεί και πέρα όμως το πρόβλημα παραμένει βασικά πολιτικό. Πρέπει η Γερμανία να πάρει τις αποφάσεις της, η πολιτική ελίτ της Γερμανίας πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν.

Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι ο junior partner αλλά έχει την ιδεολογική, για να μην πω την γεωπολιτική ηγεμονία, στο θέμα του χρέους στο πως θα το αντιμετωπίσει μια χώρα σαν την Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Επομένως έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή που βλέπουμε, δεν θα πω ρήγμα γιατί επιμένω στον καλό και κακό μπάτσο θεωρώ ότι δεν υπάρχει στρατηγικό βάθος μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ … Από εκεί και πέρα η τακτική μας και η στρατηγική μας παραμένει η απομείωση, η διαγραφή, το χρέος να μην αποτελεί το μεγάλο καρκίνωμα για τις επόμενες γενιές . Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί ότι και συμφωνία να κάνουμε τώρα που τακτικά μπορεί να εξυπηρετήσει την στρατηγική αυτή καλοδεχούμενη αλλά μια συμφωνία η οποία βγάζει την ταυτότητα της Αριστεράς που είναι τα εργασιακά, που είναι οι συλλογικές συμβάσεις, που είναι οι συντάξεις, που είναι να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο που έχουμε τώρα με δυνατότητες ανάπτυξης στο επόμενο διάστημα και στα μισθολογικά και στα θεσμικά και στα συνταξιοδοτικά τότε θα χάσουμε την ψυχή μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε την ψυχή μας.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να υπογραφεί η συμφωνία

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη και δεν μπορεί να κάνει καμία έκπτωση στον βασικό πυρήνα του προγράμματός της, από εκεί και πέρα επιμένω ότι δεν είναι το πρόβλημα της χώρας τα 20ή τα 30 δις που πρέπει να πάρει για να χρηματοδοτηθεί τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, το πρόβλημα της χώρας είναι να αλλάξει όλη αυτή η πυξίδα που μας οδηγεί σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο . Δεν μπορεί η χώρα να δανείζεται συνεχώς για να αποπληρώνει πάλι πίσω δάνεια τα οποία κατά 80-90% αποπληρώναμε με τις δόσεις που παίρναμε.

Απαντώντας στην ερώτηση για την πληρωμή 1 δις στο ΔΝΤ και αν αυτά τα χρήματα σε αυτή τη φάση έτσι όπως είμαστε πρέπει να τα δώσουμε ή όχι είπε χαρακτηριστικά: Κατά τη γνώμη δεν πρέπει να τα δώσουμε γιατί το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να πληρώνονται συντάξεις και μισθοί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και είναι δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το βασική μας δέσμευση απέναντι στον λαό είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις και το δικαίωμα της σύνταξης και του μισθού να μην μπουν στις καλένδες. Επομένως οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι και αυτοί έχουν επιλογές και αυτοί έχουν διλήμματα, τα διλήμματα δεν είναι μόνο για μας.Σχόλια