«Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 9 Μαΐου»

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 9 Μαΐου»

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την εκταμίευση της δόσης, και την ελάφρυνση του χρέους, προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ δεν αναμένεται συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας.

«Σημειώνουμε αργή πρόοδο», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι «δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες». Εν τω μεταξύ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν προτιμότερο να επιτευχθεί συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να αποφευχθεί μα ατμόσφαιρα κρίσης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι στιγμής σύμφωνα με το Reuters είναι το είδος και το περιεχόμενο των εφεδρικών μέτρων, στα οποία η Ελλάδα αντιστέκεται.

Η δεύτερη πηγή υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωπαϊκής πλευράς σχετικά με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα, με τη Γερμανία να υποστηρίζει δημοσίως ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται ελάφρυνση.

Εν τω μεταξύ, τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα έχει από αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να (επανα)καθοριστεί η τακτική της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε αναφέρει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

 

 Σχόλια