«Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ»

«Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ»

Ξεκάθαρος ότι η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου ήταν ο υπουργός Εσωτερικών. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας αλλά δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονός, εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι τα πράγματα είναι ώριμα για μια συμφωνία λογικής.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Βούτσης ανέφερε:

«Συνολικά 1,6 δισ. ευρώ είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ, από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις σε αρκετά ζητήματα με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας:

«Πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα, να κυριαρχήσει η λογική και να μπορέσουμε να πάμε σ’ ένα πρόγραμμα για τη χώρα. Δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στη χώρα, θα είναι οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά θα εμπνέει και θα ανοίγει μια προοπτική».

Για τον υπουργό Εσωτερικών η συμφωνία δεν πρέπει να έχει «δεύτερα προαπαιτούμενα» αλλά να περιλαμβάνει μικρά πλεονάσματα και επενδυτικό πακέτο.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών ο Νίκος Βούτσης θεωρεί πιθανό αυτές να παραταθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία – πακέτο, η οποία θα περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «ο λαός θα πρέπει να αποφασίζει έμμεσα ή άμεσα».

Σχόλια