Δερβενοχώρια: 4-5 χλμ. από αποθήκη πυρομαχικών η φωτιά

Δερβενοχώρια: 4-5 χλμ. από αποθήκη πυρομαχικών η φωτιά

Μαίνεται για δεύτερο 24ωρο η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες, και τους ισχυρούς άνεμους που επικρατούν στην περιοχή να δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο τους.

Η φωτιά πλέον πλησιάζει στον οικισμό Πάνακτο και το χωριό Πράσινο, ενώ βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, με τους ισχυρούς ανέμους να ευθύνονται όχι μόνο για την επέκτασή της, αλλά και για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις με τις οποίες έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι τις τελευταίες ώρες οι άνδρες της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα, αρκετές εστίες είναι σε δύσβατα σημεία όπου μετά δυσκολίας προσεγγίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει αφανίσει μεγάλο μέρος πευκόφυτους δάσους, και προεκτείνεται μέχρι την Οινόη και την Πάρνηθα. Την ίδια ώρα, η κοινότητα Στεφάνη έχει περικυκλωθεί από φλόγες, όμως, οι περισσότερες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που πηγαίνει προς το εργοστάσιο πυρομαχικών, που απέχει λιγότερο από 5 χλμ.  μέτρα από το μέτωπο.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 138 πυροσβέστες, 66 οχήματα, 128 άτομα σε πεζοπόρο τμήμα και 30 άτομα από στρατιωτικό απόσπασμα. Επίσης υπάρχουν 16 οχήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 5 μηχανήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα, τα οποία θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Δύο μεγάλα μέτωπα

Η πυρκαγιά έχει μεγάλη περίμετρο, και έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Το νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι σε χαράδρες και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που είναι αδύνατο να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπιζόταν από τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως σταματούν να πετούν καθώς σκοτεινιάζει.

Στο Ανατολικό μέτωπο έχει πέσει μεγάλο βάρος των προσπαθειών των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή δύο πιλότοι καναντέρ

Την ίδια ώρα, απίστευτα τυχεροί – και όπως αποδείχθηκε επιδέξιοι – ήταν δύο πιλότοι καναντέρ, οι οποίο το πρωί της Κυριακής παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους, όταν το αεροσκάφος τους παρουσίασε πρόβλημα, στη διάρκεια συμμετοχής τους στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

kananter1

Οι δύο πιλότοι διαπίστωσαν βλάβη στον κινητήρα του πυροσβεστικού αεροσκάφους, γεγονός που τους ανάγκασε να αδειάσουν το νερό που μετέφεραν, και να επιχειρήσουν άμεση προσγείωση.

kananter2

Οι πιλότοι κατάφεραν και προσγείωσαν το αεροσκάφος ένα χλμ. βόρεια των εγκαταστάσεων της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», στα όρια Αττικής-Βοιωτίας, με τη φωτιά να λιώνει την άτρακτο του αεροπλάνου αλλά και το πιλοτήριο, και τους ίδιους να απεγκλωβίζονται την τελευταία στιγμή.

 

 Σχόλια