Διαδήλωση όλων των κομμάτων υπέρ της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη

Διαδήλωση όλων των κομμάτων υπέρ της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη

Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα τρέχουν, με τον Ερντογάν να εξασφαλίζει την κυριαρχία του.

Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή και άλλων τουρκικών κομμάτων υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, αναδιάρθρωση στο στράτευμα, αλλά και μηνύματα στον τουρκικό λαό με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι πολιτικές αντιπαλότητες «παραμερίζονται» και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, συντονίζονται σε κοινή διαδήλωση, το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να προασπίσουν τη δημοκρατία. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν, θέτει τη χώρα σε εξαιρετικά αυστηρό κλοιό ελέγχου.

Η διαδήλωση θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, σε μήνυμα με αφορμή την 93η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  κάνει αναφορά στην στάση που τήρησε το Έθνος ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η ευγενής και αποφασιστική στάση του Έθνους μας ενάντια στις προδοτικές απόπειρες που προέρχονται από διαφορετικές εστίες, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι θα πορευτεί στο δρόμο της δημοκρατίας»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει επίσης ότι σε αυτές τις μέρες έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή η αξία των βασικών αρχών που διαθέτει η Τουρκία, με πρώτη την εθνική βούληση και την δημοκρατία. «Το ιερό Έθνος μας έδειξε για μια ακόμη φορά με τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα ότι θα απαντήσει με πνεύμα απελευθερωτικού αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη εναντίον κάθε απόπειρας πραξικοπήματος που στρέφεται κατά της βούλησης του την οποία χρησιμοποιεί δια μέσω των εκπρόσωπων που εξέλεξε το ίδιο», σημειώνει ο Ερντογάν.

Σε ό, τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, που αποτελεί ουσιαστικά και τη Διεθνή Συνθήκη «ίδρυσης» του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αναφέρει: «Η νίκη που απέκτησε το ιερό Έθνος μας με πίστη, θάρρος και θυσίες, μεταφέρθηκε και καταχωρήθηκε στην διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο με την Συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη αυτή έχει την ιδιότητα τίτλου ιδιοκτησίας του νεοιδρυθέντος κράτους μας».

Όπως είπε, «καμία δύναμη και εστία δεν θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία στα 93 χρόνια που πέρασαν έγινε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έθεσε για το 2023 και των οραμάτων για το 2053 και το 2071».

Υποταγή στο ΓΕΕΘΑ, από τον αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας

Στο μέτωπο των εκκαθαρίσεων, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας σε ανακοίνωσή του, τονίζει την “απόλυτη υποταγή του” στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη συμμετοχή αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας στην προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, προκάλεσαν “μεγάλο κακό” στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες των ποινών, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, με αποφασιστικότητα.

Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν σήμερα στη διάρκεια επίσκεψη του στρατηγού, στο υπουργείο των Εσωτερικών στην Άγκυρα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα.

Ο Ακάρ αναμένεται ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.Σχόλια