Διαδοχικές υπερπτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Διαδοχικές υπερπτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Σειρά «επιθετικών» υπερπτήσεων πάνω από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, πραγματοποιήθηκε από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Και ενώ έγινε λόγος για διαδοχικά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, ξεχωρίζει υπερπτήση ενός Sukhoi SU-24, πάνω από το πλοίο USS Donald Cook, σε ύψος μικρότερο των εννέα μέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία χαρακτήρισε την ανωτέρω ενέργεια «προσομοιωμένη επίθεση».

Επρόκειτο για μια ενέργεια «πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι ελιγμοί άρχισαν τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων (περίπου 130 χλμ.) από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο τμήμα του ρωσικού εδάφους, ανάμεσα στη Βαλτική θάλασσα, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Δύο ρωσικά Su-24 έκαναν 20 διελεύσεις κοντά στο USS Donald Cook, σε απόσταση μικρότερη των 900 μέτρων και σε υψόμετρο μικρότερο των 30 μέτρων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στη συνέχεια, ένα ρωσικό ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου Ka-27 πραγματοποίησε επτά διελεύσεις κοντά στο ίδιο αμερικανικό πλοίο τραβώντας φωτογραφίες.

Λίγο αργότερα ένα Su-24 έφθασε στην περιοχή και πέταξε πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, σε τόσο μικρό ύψος που «προκάλεσε δίνες στην επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και ενώ το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πιλότο χρησιμοποιώντας διεθνείς συχνότητες, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση, το ρωσικό αεροσκάφος δεν έφερε εμφανή οπλισμό.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτούς τους μη ασφαλείς, μη επαγγελματικούς ελιγμούς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο περί κινδύνου «περαιτέρω κλιμάκωσης χωρίς λόγο» στις διμερείς σχέσεις.

Επίσης, τέτοιου είδους ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο «ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο».

Ο αμερικανικός στρατός έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις «επιθετικές» διελεύσεις του Σουχόι.

 

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχόλια