Διακόπτεται προσωρινά η διαπραγμάτευση – Στο Μαξίμου Τσακαλώτος & Σταθάκης

Διακόπτεται προσωρινά η διαπραγμάτευση – Στο Μαξίμου Τσακαλώτος & Σταθάκης

Διακόπηκαν προσωρινά οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που ήταν σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί, με τους δύο υπουργούς να μεταβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Στη συνεχεία οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός της ημέρας, ή το αργότερο τα ξημερώματα, ώστε η συμφωνία να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, και αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις, την πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, φαίνεται ότι μεταφέρεται για τον Οκτώβριο, αν και οι δανειστές διατυπώνουν επιφυλάξεις. Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μπαίνει στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία με τη μορφή δέσμευσης.

Από τη μεριά των δανειστών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρούν εφικτή τη συμφωνία, ωστόσο συμπληρώνουν ότι «τα δύσκολα ζητήματα μεταφέρονται προς το φθινόπωρο».

Σημειώνεται τέλος, ότι «εμπόδια» στη διαπραγμάτευση φαίνεται να βάζει η Γερμανία, η οποία ζητά εξαντλητική συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα και, εάν χρειαστεί, επέκταση της διαπραγμάτευσης και πέρα από τις 20 Αυγούστου, με την παροχή νέου δανείου-γέφυρα για να καλυφθεί η πληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνει προς την ΕΚΤ εκείνη την ημέρα.Σχόλια