Διαμάχη κυβέρνησης – ΝΔ για το μέλλον της οικονομίας

Διαμάχη κυβέρνησης – ΝΔ για το μέλλον της οικονομίας

Εκατέρωθεν πυρά εξαπέλυσαν εκ νέου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με το Μαξίμου να περνά στην αντεπίθεση, επικαλούμενο υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για το μήνα Σεπτέμβριο, και τον πρωθυπουργό να επισημαίνει σχετικά ότι «Όσοι προεξοφλούσαν κατάρρευση των εσόδων θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού».

Αναλυτικότερα, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε όσους προεξοφλούσαν κατάρρευση των δημόσιων εσόδων από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στη διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων».

«Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους. Είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του ‘’κόφτη’’», επεσήμανε σχετικά.

Ακόμη, κατηγόρησε όσους προεξοφλούσαν κατάρρευση των δημόσιων εσόδων για έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού σχεδίου, και ότι «επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης». «Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Ο Τσίπρας πανηγυρίζει που οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ

Η απάντηση στον πρωθυπουργό από τη ΝΔ ήρθε μέσω ανακοίνωσης, με την Πειραιώς να αποδίδει την υπέρβαση των δημόσιων εσόδων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ «που ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι θα καταργήσει», και στη στάση πληρωμών του κράτους στους ιδιώτες.

«Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι οι πολίτες «πλήρωσαν το φόρο που (ο κ. Τσίπρας) υποσχόταν ότι θα καταργήσει». «Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη επισημαίνει ότι «οι φορολογούμενοι, που τους τελευταίους δύο μήνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές της εφορίας, έχουν ήδη υποστεί τον “κόφτη” των μισθών και των συντάξεών τους εξαιτίας και της υπερφορολόγησης που επέβαλε αυτή η κυβέρνηση».

Παράλληλα, η ΝΔ κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3,4 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

«Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», καταλήγει η Πειραιώς.

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας δημιούργησε το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»

Στο θέμα της οικονομίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων και την επέτειο των 42 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, και με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι η χώρα έχασε δύο χρόνια, ενώ σημείωσε ότι αναμένονται επιπλέον 2,5 δισ. φόροι και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

«Δεν είναι το κίνημα ‘’δεν πληρώνω’’ που στήριζε ο κ. Τσίπρας είναι το κίνημα ‘’δεν έχω να πληρώσω’’ που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας» τόνισε σχετικά.

Ακόμη, διερωτήθηκε από πού θα έρθει η ανάπτυξη, ποιοι θα τη δημιουργήσουν και με τι πόρους, και επικαλέστηκε τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων όπου δείχνουν πως το πρώτο εννεάμηνο του 2016 έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από ότι άνοιξαν.

Θετικά μηνύματα από ΔΝΤ

Πιο αισιόδοξες και από τις κυβερνητικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ανάπτυξη και εντός του 2016, αλλά και για το 2017 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ διαβλέπει για τη χώρα μας οριακή αύξηση 0,1% του ΑΕΠ για το 2016 (αντί μείωσης 0,3% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού), και ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8% για του χρόνου (υψηλότερη και από αυτήν που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί για το 2017 – 2,7%). Παράλληλα, «βλέπει» αποπληθωρισμό της τάξης του 0,1% για το 2016 και πληθωρισμό 0,6% για το 2017.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμών ανάπτυξης είναι η πιστή εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος βοήθειας.Σχόλια