Διαμάχη Κομισιόν – Αυστρίας – Τι αποφασίστηκε στη Διάσκεψη της Βιέννης

Διαμάχη Κομισιόν – Αυστρίας – Τι αποφασίστηκε στη Διάσκεψη της Βιέννης

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Κομισιόν και Αυστρίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Βιέννης, όπου αποφασίστηκε συμμαχία ανάμεσα στην Αυστρία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, τόνισε πως εξαιτίας της έλλειψης μιας ευρωπαϊκής λύσης, οι χώρες είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «απαντά» ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακόμη, αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Συμμαχία Αυστρίας και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών

Την ώρα που η Κομισιόν εξαπέλυε «επίθεση» κατά της Βιέννης για τις μονομερείς δράσεις της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, ανακοίνωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς εννέα βαλκανικών χωρών, ότι συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή διάσκεψη ανάμεσα στην Αυστρία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος συμφωνήθηκε μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής.

Στο κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ εντοπίζεται μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα: «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.

Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα προς την Αυστρία για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζει την συνάντηση των Αυστρία «εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες». Επισημαίνει δε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ’ αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποίησε ότι «θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες», και ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.


Σχόλια