Διαμάχη στο Βερολίνο για το θάνατο Σύρου πρόσφυγα – Καταγγελίες ότι πέθανε από το κρύο σε άθλιες συνθήκες φιλοξενίας

Διαμάχη στο Βερολίνο για το θάνατο Σύρου πρόσφυγα – Καταγγελίες ότι πέθανε από το κρύο σε άθλιες συνθήκες φιλοξενίας

Διαμάχη έχει πυροδοτήσει στη Γερμανία ο θάνατος ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος απεβίωσε αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, με φιλανθρωπικές οργανώσεις να αποδίδουν τον θάνατό του στις χαοτικές συνθήκες φιλοξενίας που επικρατούν στο Βερολίνο, την ώρα που οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής υποψηφίων για χορήγηση ασύλου «Moabit hilft», ο νεαρός άνδρας ηλικίας 24 ετών πέθανε αφού αναγκάστηκε να περιμένει για ημέρες στο ψύχος και το χιόνι, μπροστά στο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο καταγραφής προσφύγων (Lageso) στο Βερολίνο.

Ο θάνατός του ήταν «άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών αναμονής στο Λάγκεσο», κατήγγειλε η Ντιάνα Χένιγκες, του Moabit hilft, σε δηλώσεις της στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ενώ άλλες οργανώσεις αρωγής καταδίκασαν το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δε βρίσκουν τίποτα να φάνε, καθώς το Λαγκέσο δεν τους δίνει την οικονομική βοήθεια την οποία δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι το να περάσουν από το γραφείο καταγραφής των μεταναστών, μπροστά από το οποίο σχηματίζουν ουρές σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πρόσφυγες – συνήθως σε χαοτικές συνθήκες -, αποτελεί μια υποχρεωτική διαδικασία για εκείνους, καθώς πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν τα κοινωνικά επιδόματα, ιδίως στέγη.

Ο νεαρός Σύρος ωστόσο δεν είχε βρει κατοικία κι έμεινε χωρίς χρήματα και κουπόνια, αδυνατώντας να φροντίσει τον εαυτό του.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ένα στέλεχος φιλανθρωπικής οργάνωσης τον προσκάλεσε στο σπίτι του.

Καθώς διαπίστωσε ότι είχε πυρετό και ήταν εξαντλημένος, κάλεσε τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο ο νεαρός άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Στη φωτογραφία του κειμένου, ένας άντρας κοιμάται σε χαρτόκουτο στα γραφεία της υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βερολίνου, όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν να καταγραφούν.Σχόλια