Διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο για την παραχώρηση δύο νησιών στη Σαουδική Αραβία

Διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο για την παραχώρηση δύο νησιών στη Σαουδική Αραβία

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα στο Κάιρο για να διαλύσει μια συγκέντρωση δεκάδων διαδηλωτών που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την παραχώρηση δύο ακατοίκητων νησιών της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία και ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία του Τιράν και του Σαναφίρ, δύο νησιών που βρίσκονται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Σινά. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες κατά του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Έξω από την έδρα της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς», ένα σύνθημα που κυριαρχούσε και κατά τις κινητοποιήσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

 

Οι ακτιβιστές που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, ισλαμιστές αλλά και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους, κατηγορούν τον πρόεδρο Σίσι ότι «πούλησε» τα νησιά σε αντάλλαγμα για σαουδαραβικές επενδύσεις.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την άλλη υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από την Αίγυπτο να αναλάβει την προστασία των δύο νησιών που της ανήκαν.

 

Πηγή: Capital.grΣχόλια