Διάγγελμα Τσίπρα: Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ αλλά να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση

Διάγγελμα Τσίπρα: Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ αλλά να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση

Στη διασαφήνιση πως το «ΟΧΙ» δεν σημαίνει ούτε έξοδος από το ευρώ ούτε και διακοπή των διαπραγματεύσεων προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης προς τον Ελληνικό Λαό, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων και με τις κάλπες της Κυριακής να κρίνουν, όχι μόνο το μέλλον της χώρας αλλά και εκείνο ολόκληρης της Ευρώπης.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού (το πλήρες μήνυμα του Πρωθυπουργού, σε λίγο…)

«To δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή στην Ευρωζώνη. Αφορά στο αν θα δεχτούμε την πρόταση ή θα ζητήσουμε μια βιώσιμη λύση. Στόχος είναι η συμφωνία με τους εταίρους με όρους βιώσιμους. Ήδη μετά το δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και συνεκλήθη Eurogroup» ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εάν υπάρξει «θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Θα παραμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους. Και την Δευτέρα θα είμαστε εκεί μετά το δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τόνισε: «Η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων. Σε πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας με τα δημοψηφίσματα έπαιρναν σοβαρές αποφάσεις, όπως στην Γαλλία και στην Ιρλανδία».

Για την περίπτωση της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση πως «είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά. Δεν περίμενα η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό να αποφασίσει για τον τόπο του. Εκβιάζουν την κυβέρνηση και τους πολίτες με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι απαράδεκτο. Τις κλείνουν επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό και να οδηγούν σε δυσκολία ηλικιωμένους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση».Σχόλια