14:08 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Διαπραγμάτευση απ' τα Lidl

Διαπραγμάτευση απ' τα Lidl
  • Πάλι τα ίδια από την κυβέρνηση! Υποχωρεί χωρίς συμφωνία για χρέος
  • Κολωτούμπα Τσίπρα και Τσακαλώτου, όπως μόνοι εκείνοι ξέρουν
  • Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ωστόσο αυτό προβλεπόταν από το τέταρτο μνημόνιο
  • Σόιμπλε: “Είχε επέλθει συμφωνία πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά η Ελλάδα έκανε παιχνίδια τακτικής”
  • Υπομονή μέχρι να βγούμε στις αγορές, επιφυλακτικό ακόμη το ΔΝΤ

 

Λέγονται δανειστές πολύ απλά επειδή μας… δανείζουν. Άρα, καλό θα ήταν να μην πλασάρεται το “οκ” των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως επιτυχία. Άλλωστε, τα 6,9 δισ. πάνε για την αποπληρωμή των προηγούμενων δόσεων. Η εκταμίευση των 7,7 δισ. θα γίνει τον Ιούλιο και στην ουσία στα κρατικά ταμεία θα μπουν 800 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα σε δόσεις μετά το καλοκαίρι (αν έχουν επιτευχθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα).

Η ελληνική πλευρά σχεδόν… συμφώνησε πριν ξεκινήσει το Eurogroup για τους όρους της συμφωνίας, αποδεικνύοντας με τη διαπραγματευτική της συμπεριφορά πως τα “νάζια” του προηγούμενου μήνα έγιναν για τις εντυπώσεις. Μετά τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα μετατροπής του δημοψηφίσματος από “όχι” σε “ναι”, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε αυτή τη φορά να μετατρέψει τις “απειλές” και προειδοποιήσεις περί Σύσκεψης Κορυφής αν τυχόν δεν συζητηθεί το χρέος, σε “εντάξει, ο,τι πείτε”, μόλις ο Τσακαλώτος του διαμήνυσε τηλεφωνικά πως εκταμιεύονται άμεσα τα 8,5 δισ., αλλά η διευθέτηση του χρέους θα συζητηθεί του χρόνου!

Ή μήπως δεν τον πήρε καν τηλέφωνο, διότι όλα ήταν προαποφασισμένα; Ποιος άραγε βγήκε νικητής στον “κλεφτοπόλεμο”, ο Σόιμπλε που δήλωνε σίγουρος για τη συμφωνία και τόνισε μάλιστα σήμερα πως η καθυστέρηση ανακοίνωσης της συμφωνίας κατά τρεις εβδομάδες έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, ή ο πρωθυπουργός μας που δήθεν φώναζε για αυστηρά προαπαιτούμενα;

Τελικά μέχρι και στα προαπαιτούμενα δεν αλλάξει κάτι δραματικά εδώ που τα λέμε. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% μέχρι το 2022 και κοντά στο 2% μέχρι το 2037 με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να απαιτεί από το ΔΝΤ μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μετάσχει στο πρόγραμμα και την πλευρά του Ταμείου να διαρρέει πως ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει πως η Ελλάδα θα πετύχει τα πλεονάσματα. Αυτό το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής πλευράς δεν αναμένεται να γεφυρωθεί πριν από τις εκλογές στην Καγκελαρία και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν πρόκειται να μετάσχει σε κανένα πρόγραμμα, αν δεν μελετήσει το πλεόνασμα που θα καταφέρει η Ελλάδα το 2017.

Τώρα, όσον αφορά στην επιστροφή της χώρα μας στις αγορές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε τις δηλώσεις του για επιστροφή μέσα στο επόμενο εξάμηνο (με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο στην Ευρώπη, 1%) αλλά ότι αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με μεταρρυθμίσεις και με ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η πώληση της ΔΕΗ μάλλον παγώνει μετά το συμβάν στο Αμύνταιο και της ΕΥΔΑΠ δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα ήθελε η κυβέρνηση, ενώ πόσες ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα πληγώσουν τον Έλληνα συνταξιούχο και μισθωτό στην τσέπη μπορεί να σηκώσει πια η κοινωνία…;

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας