10:23 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων

Υπό διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή της επίτευξης συμφωνίας θα είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, οι κλάδοι εκείνοι και τα επαγγέλματα στα οποία η κυβέρνηση θα προωθήσει περαιτέρω απελευθέρωση, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών.

Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο προχθεσινό κείμενο της ελληνικής πρότασης οι σχετικές αναφορές που γίνονται στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, καθώς και αυτές που αφορούν στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, είναι εξαιρετικά γενικές, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αυτήν των 47 σελίδων, η οποία είχε απορριφθεί από τους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι στην παλαιότερη πρόταση προτεινόταν μεταξύ άλλων η απελευθέρωση της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων (π.χ. σε σούπερ μάρκετ), καθώς και άρση των περιορισμών σχετικά με το τι μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο.

Στην τελευταία πρόταση, αυτήν που θεωρείται ότι θα αποτελέσει βάση για συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση κατ’ αρχάς υποστηρίζει ότι οι πιο ανοιχτές αγορές είναι σημαντικές για τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και δηλώνει ότι οι αρχές θα νομοθετήσουν: α) για να εφαρμόσουν τις αναθεωρημένες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ οι οποίες θα περιλαμβάνουν διάφορες αγορές προϊόντων, καθώς και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, β) για να ανοίξουν επιλεγμένα «κλειστά» επαγγέλματα και να απελευθερωθούν συγκεκριμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της ενοικίασης τουριστικών κατοικιών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, γ) για να απαλείψουν διάφορες χρεώσεις υπέρ τρίτων και δ) για να μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στο σχετικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου τονίζεται ότι η κυβέρνηση απέρριψε την προσέγγιση των «θεσμών» για την εφαρμογή των υπολοίπων του προηγούμενου προγράμματος «σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων». Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί εδώ ότι οι πιέσεις των δανειστών στον κλάδο του φαρμάκου αφορούσαν όχι μόνο τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, αλλά και με βάση τη διατύπωση στο non paper, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να διατηρηθούν μεν οι περιορισμοί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, να απελευθερωθεί δε η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας