Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχέση των εκλογών με τη ρύθμιση του χρέους

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχέση των εκλογών με τη ρύθμιση του χρέους

Το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους έρχεται στο προσκήνιο λίγο πριν τις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει θέμα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, σήμερα σε δηλώσεις του ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για τη ανάπτυξη της χώρας και υπογράμμισε πως η χώρα δεν μπορεί να βγει από το τέλμα από μία κυβέρνηση συνεργασίας.

«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν, δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως: «η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δύο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν ‘’ουδέτερες’’ πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα ‘’παράλληλο πρόγραμμα’’ που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου ήρθε μετά από δημοσίευμα των σημερινών «Νέων» σύμφωνα με το οποίο πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η Ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.

«Αντίθετη», ωστόσο, άποψη με τον κ. Τσακαλώτο εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.Σχόλια